Unikátní vyřezávaný betlém z Lidečka vystaví v Kloboukách

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Po celou adventní dobu bude ve Valašských Kloboukách k vidění největší valašský vyřezávaný betlém, jehož autorem je Alois Zádrapa z Lidečka. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí kloboucké radnice Sandra Novotná Kollerová.

Rodiny s dětmi i všichni ostatní zájemci budou moci betlém obdivovat každý den s výjimkou sobot v městském informačním centru. V premiéře se představí o první adventní neděli a jistě bude velkým lákadlem Klobuckých adventních trhů.

„Unikátní řezbářské dílo pana Aloise Zádrapy začalo zprvu jako drobné vyřezávání figurek pro domácí betlém a dnes se svými rozměry 6 metrů na délku a 1,5 metru do výšky řadí k nejrozsáhlejším betlémům v širokém okolí. Obsahuje na 300 figurek, které v různých výjevech znázorňují tradiční situace života na Valašsku,“ popsal Jaroslav Baloušek, ředitel Kulturního a vzdělávacího střediska Valašské Klobouky. Nechybí ukázky typických prací a řemesel, figurky zvířat, domy, stavení, krajinné scenérie a podobně.

Betlém z lipového dřeva už sklízel uznání na různých místech republiky a dokonce reprezentoval i za hranicemi při Evropské soutěži obcí. Nyní se lidem naskytne poslední možnost vidět jej i jinde než v jeho domovské obci, protože příští rok by se měl natrvalo usídlit v Lidečku na stálé expozici.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x