Nejlépe se žije na Plzeňsku, Zlínský kraj je letos osmý

ZLÍN - Zlínský kraj obsadil letos v celostátním průzkumu Místo pro život osmé místo, což je oproti loňsku mírný propad. Serveru Zlin.cz to za agenturu Datank, která průzkum provádí, řekla Kristína Dobešová.

První místo získal Plzeňský kraj. Plzeňsko vybojovalo prvenství i díky kvalitní péči o děti, vysoké úrovni vzdělávání, nízké nezaměstnanosti, nebo velkému počtu různorodých společenských akcí. Zlínský kraj se letos zařadil mezi průměr a obsazuje osmou pozici. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky.

Zlínský kraj si oproti loňsku mírně pohoršil. I tak se zde prodle průzkumu nežije špatně. Je zde bezpečno. Přesto, že na pořádek dohlíží málo policistů, stane se tu nejméně trestných činů. A ty, které se stanou, policie umí objasnit s větší úspěšností, než je tomu v ostatních regionech. Zlínský kraj nabízí dobré podmínky pro všechny milovníky sportu. Na své si přijdou hlavně plavci, žádný jiný kraj totiž nemá pro své obyvatele k dispozici tolik bazénů a koupališť. „Kraj v porovnání s minulými lety zaznamenal zlepšení ve více oblastech. Ordinuje zde více zubařů, handicapovaní mají k dispozici vyšší počet bezbariérových spojů MHD. Pozitivem je také fakt, že mladí lidé si v kraji hledají práci snadněji než v minulých letech. Negativním jevem regionu je vůbec nejvyšší nemocnost z celé republiky. Stav životního prostředí je poměrně dobrý, obyvatelé ale zatím moc neřeší recyklaci odpadu,“ dodala Dobešová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x