Na valašskoklobouckém jarmeku opět nebudou chybět tradiční soutěže

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - V pátek 5. prosince začne ve Valašských Kloboukách tradiční Valašský mikulášský jarmek a i letos budou jeho součástí různé soutěže. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Lenka Zvonková.

Lidé se budou moci zúčastnit celkem šesti jarmekových soutěží. „Účastníci budou moci předvést pekařské či kuchařské výrobky, ovocnářské výpěstky, jedinečné fotografie či lahodnou slivovici,“ podotkla Zvonková.

Tradicí se už stalo, že tři soutěžní disciplíny se hodnotí přímo při jarmeku a o výsledku rozhodují svým hlasováním sami jarmekoví návštěvníci. Takže i letos budou lidé v sále Sokola vybírat to nejlepší ze soutěží O najpěknější mikulášský perník a O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta. Před dřevěnicí U Janíků pak mohou ochutnat a zhodnotit vzorky ze soutěže O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka.

Výjimečnou disciplínou je soutěž O najlepší starostovskú slivovicu, než sa napálí nová. Každoročně se před jarmekem schází porota složená převážně z odborníků z regionálních pálenic, která má za úkol a porovnat chuť, barvu, vůni a další vlastnosti více než tří desítek vzorků slivovic z okolních obcí. Verdikt poroty je přísně tajný až do jarmeku, kdy se výsledky vyhlašují při regionálním setkání starostů a dalších představitelů.

Svou kategorii mají i výtvarně nadaní návštěvníci jarmeku. Pokud se jim loni nebo i dříve podařilo zachytit fotoaparátem nějaký vydařený záběr jarmekového dění, pak se s ním mohou ucházet o titul v soutěži O najpěknější jarmekovú fotku.

A možnost prezentace své úrody letos znovu dostanou i sadaři a ovocnáři. Na balkoně kulturního domu bude k vidění výstava krajových a starších odrůd ovoce, při níž budou odborníky vyhodnocena ta nejpěknější jablka. „Letos přibude také novinka, a to ukázky úrody ze zahrad. Pokud tedy lidé vypěstovali nějakou výstavní nebo mimořádnou zeleninu, třeba brambory, dýni, řepu nebo cokoli jiného, mohou k výstavě přispět,“ doplnila Zvonková.

Zájemci, kteří by se rádi zúčastnili jarmekových soutěží, najdou všechny potřebné informace na webu www.jarmek.cz v sekci Jarmekové soutěže. Samotné vyhlášení výsledků se uskuteční na slavnostním setkání v úterý 9. prosince od 16 hodin v sále Staré radnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x