Valašská dědina ožije Mikulášským podvečerem

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Nahlédnutí do valašských chalup v předvánočním čase přinese Mikulášský podvečer v areálu Valašské dědiny Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V pátek 5. prosince se brány areálu otevřou od 14 hodin a až za zvuku silného hlasu a trubky ponocného se uzavřou po 19. hodině, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí muzea Petra Valíčková.

V podvečer před svátkem svatého Mikuláše (svátek 6. prosince) chodí po dědině Mikuláš – biskup, patron, ochránce a přítel dětí. S biskupskou berlou v ruce prochází se svou družinou vesnicí a navštěvuje příbytky lidí. Promlouvá s dětmi a naděluje jim drobné dárky.

„V interiérech oživených expozic přiblížíme návštěvníkům atmosféru předvánočního období protkaného lidovými zvyky a přípravami na Vánoce. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit tentokrát na dvě mikulášské družiny: novodobější s postavami Mikuláše, čerta a anděla a starší mikulášskou družinu, která bývala početnější. Tvořit ji bude Mikuláš a několik čertů, ale i například smrtka, žid, kobyla s vojákem a další. S tímto starším typem obchůzek jsme se mohli setkat v období do 2. světové války, v některých oblastech Valašska i v 60. – 70. letech 20. století,“ upřesnil Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Cestou se mohou návštěvníci setkat s bíle oděnou Mikulášovou Matičkou zvanou též Mikuláška nebo Mikolajka. Matička pobízí děti k modlení, ptá se, jestli poslouchají rodiče, jestli jim pomáhají. Hodné děti obdarovává.

Vedení muzea upozorňuje návštěvníky, že v letošním roce nebude muzeum přijímat dárky od rodičů. „Děti budou obdarovány malými dárky od Mikuláše nebo Mikulášovy Matičky. Prioritou Valašského muzea v přírodě je zachování tradic a zvykosloví našeho kraje,“ vysvětlil Ondruš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x