Meziříčský sbor Mibidizo byl na přehlídce nejlepších českých sborů Porta Musicae 2014

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Pouze 12 nejlepších dětských pěveckých sborů z celé České republiky dostalo pozvánku vystoupit na jubilejním 10. ročníku Celostátního festivalu Porta Musicae 2014. Dětský sbor Mibidizo z Valašského Meziříčí byl jedním z nich, informovala mluvčí ZUŠ Alfréda Radoka Stanislava Šnajdrová server Zlin.cz.

Kromě vlastního programu si žáci mohli na festivalu zazpívat v japonštině pod vedením japonské sbormistryně Haruko Kuwabara.

Dětský sbor Mibidizo je díky svým vynikajícím soutěžním výsledkům zván na přehlídku Porta Musice do Nového Jičína pravidelně a už několikrát se umístil na předních místech. „Letošní ročník Porta Musicae 2014 byl výjimečný v tom, že šlo o nesoutěžní přehlídku nejlepších těles v historii soutěže. Záštitu převzal ministr kultury Daniel Herman. Kromě meziříčských zpěváků se představilo dalších 11 sborů z celé republiky, například Slavíčci z Prahy, Jitro z Hradce Králové, Radost z Prahy, liberecký Severáček, opavské Domino, Ondrášek z Nového Jičína a další,“ přiblížila Šnajdrová.

Festival Porta Musicae byl završen slavnostním Galakoncertem všech zúčastněných sborů, který byl v přímém přenosu přenášen televizí TV Noe. Mladí zpěváčci získali také zajímavou zkušenost na semináři pod vedením vynikající japonské sbormistryně Haruko Kuwabara.

„Tato dirigentka má dlouholeté zkušenosti s vedením sborů v Anglii a Japonsku, a se všemi zúčastněnými českými sboristy a sboristkami nacvičila v japonštině společnou píseň Takeda no komoriuta, kterou si mohli vychutnat diváci slavnostního Galakoncertu jak v sále, tak u obrazovek,“ popsala mluvčí meziříčské ZUŠ.

Slov chvály a uznání se dostalo sbormistryni meziříčského Mibidiza Evě Ježíkové za výborný program zaměřený na současnou českou tvorbu pro dětské sbory a také za vysokou interpretační úroveň sboru.

V nejbližší době vystoupí sbor Mibidizo na adventním Benefičním koncertu pro Diakonii ČCE v pátek 5. 12. v 18 hodin v evangelickém kostele ve Valašském Meziříčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x