Publicista Jiří Jilík převzal ocenění za kulturní přínos regionu

KUNOVICE - V prostorách Panského dvora v Kunovicích se uskutečnilo slavnostní předání ceny Pro Amicis Musae za významný a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu jejímu letošnímu držiteli – publicistovi a spisovateli Jiřímu Jilíkovi. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Cenu v podobě skleněné plastiky a finančního daru lauerátovi předal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, radní pro kulturu Ladislav Kryštof a vedoucí odboru kultury krajského úřadu Romana Habartová.

Jiří Jilík cenu získal za literární a publicistickou práci a přínos k uchování a propagaci lidové kultury. Bezprostředně poté, co ji převzal, řekl mimo jiné: „Miluji Slovácko a pořád mám pocit, že té krásné zemi něco dlužím, že jí musím něco odevzdat.“

A Slovácko je skutečně tématem, kterému se věnoval v řadě svých knih, za něž byl několikrát oceněn i v celonárodních soutěžích. Mezi nejznámější patří například Žitkovské čarování, Jdu Slováckem krásným, Záhadná jízda králů či Rebelové proti všednosti. Spoluautorsky se podílel i na dílech Chřiby záhadné a mytické, Pohádky a pověsti z kraje pod Buchlovem a na dalších titulech. Jilík působil jako šéfredaktor Slováckých novin, napsal několik realizovaných filmových scénářů a televizních dokumentů, aktivně spolupracoval s časopisem Malovaný kraj i s Českým rozhlasem.

Cena Pro Amicis Musae je udělována od roku 2005. Jejími držiteli se v průběhu let stali Karel Pavlištík, Pavel Hejcman, Mojmír Trávníček, Josef Jančář, Otmar Oliva, Helena Chybová, Jiří Severin, Eva Urbachová, Josef Holcman a Václav Maňas mladší. Už v roce 2004, kdy ještě ocenění nemělo svůj dnešní název a statut, ale bylo jakýmsi nultým ročníkem, byli za přínos kultuře Zlínského kraje oceněni Ludmila Cápková za celoživotní přínos ochotnickému divadlu a Jaroslav Štika za zásluhy o oživení lidové kultury na Valašsku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x