Starostka Loučky Martina Bartošová. Perný den a Help me v jednom

Help me a Perný den, dvě legendární skladby nesmrtelných Beatles by si mohla pouštět starostka Loučky Martina Bartošová. K 3. prosincovému dni by to sedělo jako ušité. Paní starostka na něj hned tak nezapomene.

„Hned ráno jsem uslyšela po sedmé hodině výbuchy. Nejdříve jsem myslela, že jde o řízené detonace z nedalekého areálu muničních skladů. Jenže exploze pokračovaly, to už jsem tušila, že asi bude zle,“ vrací se k ránu v pozdním odpoledni žena, která je v čele obce už potřetí za sebou..

Opravdu bylo zle. I v Loučce, nějakých deset kilometrů od místa opakovaných výbuchů se třásla okna. „Za chvíli jsme tu měli žádost, zda můžeme přijmout lidi od sousedů z Haluzic, samozřejmě jsme jim vyhověli, na pomoc jsme povolali i dobrovolné hasiče, nebyla jsem v tom sama,“ vysvětluje paní starostka.

V devět byli v místním kulturáku první evakuovaní. „Byli jsme schopni pomoci až stovce lidí, objevilo se jich asi deset, převážně seniorů.“

Lidé si mezitím s novináři vyměňovali pohledy na stresující záležitost. „Víte, už jsme mysleli, že bude klid, ale kdepak. Jsme tu samí starší lidé, tak tak jsme si doma stačili vzít jenom léky a museli jsme vyjet sem. Ale přijali nás báječně,“ chválil Josef Hasoň z Haluzic mimo jiné i starostku.

Odpoledne přišla informace, že se lidé mohou přesunout do penzionu v Pozlovicích. Pro lidi, kteří nemohli domů, jistě lepší řešení než v sále, ale i tak velmi nepříjemné. Většina lidí se ovšem vypravila přechodně k příbuzným.

„Den je to fakt náročný, teď se chystám na zastupitelstvo, budeme jednat o obecních záležitostech, ale situace kolem skladů munice taky přijde na přetřes, samozřejmě, že i tady cítíme napětí a obavy,“ dodává starostka Bartošová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x