Ministr kultury přijede do Slováckého divadla, chce vidět Cenu facky

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Do Uherského Hradiště dorazí v sobotu ministr kultury Daniel Herman. Chce vidět inscenaci Slováckého divadla Cena facky, řekl serveru Zlin.cz mluvčí divadla Josef Kubáník.

Slovácké divadlo upevňuje postavení jednoho z nejlepších souborů v republice. Po úspěchu v Praze, kdy představení inscenace Cena facky tleskaly vestoje osobnosti typu spisovatele Pavla Kohouta či režiséra Jana Hřebejka, slaví v Hradišti další úspěch. V sobotu do Slováckého divadla dorazí na stejné představení ministr kultury Daniel Herman.

Děj inscenace vypráví o osudech lidí ze Slovácka v době tuhého socialismu a popisuje i trýznění politických vězňů.

Ministr, který byl v letech 2010 až 2013 ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů, chce zároveň vidět prostředí chátrající věznice nechvalně proslulé sadistickými metodami Aloise Grebeníčka. O něm hra Karla Steigerwalda, která vznikla speciálně pro soubor slovácké scény, rovněž pojednává.

„Není obvyklé, aby jel ministr přes celou republiku jen proto, aby se podíval na inscenaci, o které slyšel. Je to pro nás velké vyznamenání a potvrzení toho, že patříme ke špičce u nás,“ řekl ředitel divadla Igor Stránský.

Cena facky režiséra Břetislava Rychlíka měla premiéru letos v červnu a mluví se o ní jako o největší divadelní události v republice. „Herecký potenciál Slováckého divadla je již několik let obdivuhodný. Protagonisté rostli na náročných úkolech, zdejší repertoár lze ve srovnání s jinými oblastními divadly charakterizovat jako nepodbízivý,“ napsal o Slováckém divadle respektovaný recenzent Jan Kerbr. „Silný zážitek z textu i jeho jevištního ztvárnění mě provází již několik dní,“ dodal na adresu Ceny facky divadelní kritik.

O divadelní hru, jejíž scénář je inspirován povídkami zlínského soudce a prozaika Josefa Holcmana, je zájem i na Slovensku.

„Návštěva ministra kultury ve Slováckém divadle je pro mě jednoznačným potvrzením obdivuhodné kondice divadla. Zároveň jsem pyšný, že Uherské Hradiště má i díky našim divadelníkům v republice tak dobrý zvuk,“ těší se z návštěvy ministra uherskohradišťský starosta Stanislav Blaha.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x