A tak je pochopitelně celá řada těch, kteří musejí do práce i na Štědrý den. Mimochodem, ten je ve většíně zemí anglosaské Evropy s křesťanskými tradicemi dnem normálně pracovním, u nás už pár let ne. Nejsvátečnější jsou pak ve většině evropských zemí následující dva dny.
Typicky český Štědrý den se odehrává v kuchyni při přípravě štědrovečerního menu a pak u vánočního stromku s dárky, vše korunuje tradiční večeře.
Domácnosti, kde nemají kapra s bramborovým salátem byste hledali hodně složitě. S polévkou už to bývá různé, rybí zřejmě vede, jinde dávají přednost houbové, časté jsou i slavnostní vývary s játrovými knedlíčky a nudlemi.
Ke Štděrému dnu a pak večeru i noci patří i návštěva chrámů a kostelů.
V našem kraji se hodně chodí na půlnoční, je tomu tak na jednom z našich nejvěhlasnějších poutních míst na Velehradě, ale například na Hostýně je poslední bohoslužba Štědrého dne připravena už na půl čtvrté odpoledne.
Redakce Zlin.cz přeje všem čtenářům krásné, klidné vánoční svátky. A abychom byli alespoň mírně originální při taka tradičních svátcích, pak přejeme také veselé Vánoce – jinak řečeno a napsáno: mezi sladkými rohlíčky na tvářích dolíčky.