I my jsme Charlie Hebdo, vzkázalo zlínské divadlo

ZLÍN – Na středeční masakr v redakci pařížského satirického magazínu zareagovalo i Městské divadlo Zlín. I my jsme Charlie Hebdo, řekla serveru Zlin.cz mluvčí divadla Hana Vondrášková.

„Po vražedném útoku na členy redakce časopisu Charlie Hebdo jsme si plně uvědomili, jak moc se útok dotýká nejen karikaturistů, ale samé podstaty divadelní tvorby, umělecké tvorby jako takové,“ vyjádřila se Vondrášková.

I divadlo je Charlie Hebdo. I divadlo se vyjadřuje perem, může přivádět do života na základě svobody projevu a vyjadřování texty, které mohou vypovídat o kontroverzních společenských, politických a jiných tématech, i divadlo má tu možnost svobodně a satiricky či jinak skrze herce, režiséra a další tvůrce komentovat naši realitu – tady a teď. Na této myšlence se sjednotili dramaturg Vladimír Fekar, umělecká šéfka Hana Mikolášková i ředitel divadla Petr Michálek.

„Protože nechceme a nemůžeme z obavy před jakoukoliv hrozbou být spoutáni ve vyjadřování, cítíme, že je naší povinností se písemně přidat k ochraně základních hodnot, na nichž stojí evropská civilizace,“ tlumočila názor vedení i herců mluvčí Vondrášková.

Městské divadlo ve Zlíně tak na rozdíl od dob normalizace, kdy bylo Divadlem pracujících v Gottwaldově, projevilo odvahu čelit možnému nebezpečí a rozhodlo se hájit lidská práva.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x