Krajská knihovna zve na výstavku Kuběna & Nezval

ZLÍN – Neobvyklá výstava s názvem Kuběna & Nezval se koná v těchto dnech v prostorách Krajské knihovny ve Zlíně. Na představení veršů dvou českých básníků pozvala prostřednictvím serveru Zlin.cz mluvčí knihovny Světlana Divílková.

„Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně připravila malou, ale milou výstavku nazvanou Kuběna & Nezval ve čtvrtém podlaží budovy 15. Záměrně nepoužíváme slovo výstava,“ uvedla Divílková.

Výstavka literárních děl Jiřího Kuběny a Vítězslava Nezvala v krajské knihovně navazuje na výstavu Kuběna & Nezval pořádanou Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně. Ve vitrínách ve čtvrtém podlaží jsou vystaveny knihy, divadelní hry, sbírky básní, rovněž životopisné knihy, korespondence, fotografie i gramofonová deska. „Nejstarší knihou Vítězslava Nezvala, kterou má knihovna ve fondu, je sbírka básní Menší růžová zahrada z roku 1926, zaujme i jeho román Jak vejce vejci z roku 1933,“ přiblížila mluvčí knihovny.

Výbor z díla Jiřího Kuběny z let 1953-1995 vydalo nakladatelství Votobia v roce 1995, ojedinělá je Kuběnova sbírka poezie Hledá se Micimaus aneb Baron a jeho lvice s ilustracemi Jakuba Požára. Součástí výstavy jsou také fotografie  Kuběny a Nezvala poskytnuté krajskou galerií.

„Jsou mezi nimi opravdové perly, jako například Vítězslav Nezval s Pablem Picasem,“ prozradila Divílková. Výstavka potrvá až do konce února. Vstup na ni je zdarma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x