Jak se žije v Lipové. Už to budou tři měsíce…

Bylo to 16. října. Poprvé se ozvaly výbuchy z areálů muničních skladů u Vrbětic. 3. prosince se všechno opakovalo. A přestože je od té doby relativní klid, normální život tu rozhodně nepulsuje.

Zajímavou osobou je v těchto souvislostech třeba starostka Haluzic Stanislava Zvonková. Svůj úřad zastává v maličké obci s třiaosmdesáti obyvateli coby neuvolněná, civilní práci má jinde. U sousedů v Lipové. Má tam pronajatý obchod s potravinami. Vedený pěkně, všude pořádek a lad, sortiment v malé prodejně krásně pestrý.

Víte, my všichni těm, kteří nám přijeli pomoct, věříme, třeba na Vánoce jsme zašli s dárky za vojáky, bylo to fakt až dojemné. K normálnímu životu to ale má daleko. Pořád máme uzavřenu silnici mezi Haluzicemi a Lipovou, místo osmi kilometrů tak najedu denně až 64, přes poledne zavíráme a já jedu oklikou na úřad do Haluzic, pak se zase na odpoledne vracím,“ vysvětluje starostka.

Vojáky s jejich pancéřovanými pozorovacími vozidly mají místní denně na dohled. „Už jsme si zvykli, nejdříve tak hučela elektrocentrála, že se nedalo spát,“ říká Milan Liška, který bydlí v posledním domě u uzavřené silnice.

Lidé si mohou na obecních úřadech vyzvedávat formuláře, po jejich vyplnění pak mohou vyžadovat odškodnění. „Posílá nám to kraj, ale za všechno je podle mne zodpovědný stát, v areálu se děla taková spousta zvláštních věcí,“ mávne rukou starosta Lipové Miroslav Pala. Podle něj by lidé mohli podepsat revers a jezdit po spojce do Haluzic. „Spousta ženských dělá v Loučce, ta objížďka přes Slavičín je ruinuje finančně i časově,“ povídá vysoký muž z obecního úřadu.

„My se budeme řídit nařízením pyrotechniků, bezpečnost především, až to bude možné, jistě nám dají pokyn, abychom tudy lidi pouštěli,“ doplňuje mluvčí policie Monika Kozumplíková.

„Já budu odškodnění žádat určitě, nemůžu do lesa, mám tam uskladněné těžební dřevo, absolutně netuším, kdy se k němu dostanu,“ stýská si Čestmír Bařina. Když sáňkuje s vnuky, přijede až k silnici. Pohled doprava a tam u silnice pozorovací pandur. Pořád ještě trvá stav, který má do ideálu daleko…

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’23907′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1013‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚23907‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x