Publikace bude oficiálně představena 15. ledna 2015 na tiskové konferenci pořádané v průběhu veletrhu Regiontour 2015 v Brně. Brožura obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce při návštěvě některé z gastronomických nebo folklórních akcí konaných ve čtyřech moravských krajích.
„Každý kraj vybral čtyři typické zástupce regionálních jídel, které lze sestavit do čtyřchodového menu. Zlínský kraj nabízí k ochutnání slováckou drkotinu, valašskou kyselici, moravskou kachnu a jako dezert nabízí frgály s tvarohovou, hruškovou či makovou náplní,“ přiblížila Škrobálková.
Jihomoravský kraj zve na šumajstr s domácími škvarky, na zelňačku a pagáčky a jako hlavní chod je připraven moravský vrabec se zelím. Sladkou tečkou jsou beleše či svatební koláčky.
Menu Moravskoslezského kraje tvoří závin z listového těsta, sladkokyselá polévka kozí brada, hlavním chodem je kančí pečeně paní nadlesní a jako dezert mohou lidé ochutnat kiščok od babičky.
Olomoucký kraj láká k ochutnání dvou polévek, a to krémové polévky z červené řepy a hanácké syrnice, v menu dominuje vepřová panenka v loštické omáčce, po které přicházejí slezské tvarohové knedlíčky s jablky.
Gastronomická publikace je dostupná v několika jazykových mutacích, jsou kombinovány vždy dva jazyky – čeština a ruština, polština a italština a němčina s angličtinou. Na nákladech spojených s realizací projektu se jednotlivé kraje podílejí rovným dílem. Publikace je pro veřejnost dostupná na krajských úřadech výše uvedených krajů a ve vybraných turistických informačních centrech.
Všechny čtyři partnerské kraje se prezentují na veletrhu Regiontour 2015 v pavilonu P. Zlínský kraj má připravenu expozici ve stánku číslo 101, Jihomoravský kraj ve stánku 50, Moravskoslezský kraj se představí ve stánku 107 a Olomoucký kraj se prezentuje ve stánku 105.