Sněhové království se z Pusteven přesouvá do Rožnova

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Už v úterý 13. ledna začne 17. ročník mezinárodního sochařského sympozia Sněhové království. Jak serveru Zlin.cz řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, letos se poprvé akce přesune z Pusteven do rožnovského Camp sportu.

Během sympozia umělci opět vytvoří ledové a sněhové sochy. „O víkendech 17. a 18. ledna a 24. a 25. ledna bude kromě soch k vidění i program na pódiu se soutěžemi pro děti, kterým budou provázet moderátoři. Návštěvníci si mohou koupit občerstvení u některého ze stánků. Sněhové království potrvá do 8. února,“ upřesnil Urbanovský.

V úterý začne sympozium navážkou ledu, který se bude vyrábět v mrazírnách. Díky tomu nebudou organizátoři závislí na rozmarech počasí.  Ani letos nebude chybět atraktivní ledový trůn i s ledovou královnou, přibude také ledová perníková chaloupka. Pořadatelé chystají celou galerii soch rozzvučit a oživit pohyblivými světelnými efekty. Během prvního víkendu vznikne 11 soch, z toho osm ledových a tři sněhové. V následujícím týdnu se o dalších šest soch postarají týmy tvořené školáky.

Za 16 ročníků akce bylo vytvořeno přes 190 soch, na jejichž tvorbě se podílelo více než 120 profesionálních výtvarníků z pěti zemí (ČR, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska ). V průběhu 16 let si díla přišlo prohlédnout asi 170 tisíc návštěvníků. Podle statistiky tuto akci navštěvuje 30% návštěvníků ze Zlínského kraje, 30% z Moravskoslezského kraje, 20% z Olomouckého, 10% z Jihomoravského a 10% je z ostatních částí republiky a zahraničí.

O ledové sochy na Pustevnách ale lidé úplně nepřijdou. K vidění tam budou v rámci jiné akce. Sochaře při práci mohou vidět zájemci o víkendu 17. a 18. ledna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x