Zlínský kraj se pokusí přilákat turisty na regionální gastronomii

ZLÍN - Na letošním ročníku brněnského veltrhu Regiontour se Zlínský kraj hodlá prezentovat hlavně prostřednictvím regionální gastronomie. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Renata Škrobálková.

Expozici Zlínského kraje připravila Centrála cestovního ruchu Východní Moravy a bude zahrnovat čtyři turistické oblasti Zlínského kraje: Kroměřížsko, Slovácko, Valašsko a Zlínsko s Luhačovickem. „Každá expozice má vždy své zaměření. Tentokrát je to gastronomie. Nabídka je velmi pestrá. Nejsou to jen místní speciality jako frgály a svatební koláčky, ale jsou to i speciality z uzenin a nápoje. Chceme, aby vzpomínky na náš kraj byly spojeny nejen s rozmanitostí nabídek, pestrostí barev, ale také s chutí,“ řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Klasickou stánkovou prezentaci Východní Moravy doplní také interaktivní program. Ve čtvrtek se návštěvníci seznámí s upoutávkami na filmovou Kroměříž a uchu zalahodí také struny Cimbálové muziky Kordulka, pátek bude patřit Valašskému muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a tradičním valašským řemeslům, sobota ožije filmem a známými tvářemi reprezentujícími Zlín Film Festival – Danou Morávkovou, Janem Čenským a Markétou Hrubešovou, v neděli se prostor promění v zoo – v Evropě unikátní KOVOZOO.

Východní Morava je podle ředitelky Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dany Daňové region pestrý nejen nabídkou turistických zajímavostí, památek a nepřeberných zážitků, ale také tradiční gastronomie. „V našem kraji se v jednom roce konají tři velké gastronomické přehlídky. Jde o tradiční Karlovský gastrofestival, Food festival v Luhačovicích a nováčkem na poli gastrofestivalů je uherskohradišťský Slovácký festival chutí a vůní. Navíc je v letošním roce téma gastronomie a folkloru předmětem projektu čtyř moravských krajů, které na veletrhu představí společný katalog těch nejlepších regionálních receptů a folklorních festivalů s názvem Gastronomie a folklor Moravy a Slezska, “ dodala Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x