Nemocné stromy podél Dřevnice půjdou k zemi

ZLÍN - Z aleje stromů podél řeky Dřevnice v centru Zlína v úseku od Čepkova po jez v Příluku bude do konce března odstraněno 27 stromů. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Důvodem chystaného kácení je v několika případech odumření, v dalších velmi špatný zdravotní stav. Některé dřeviny už jsou podsazené novými, v ostatních případech bude alej postupně doplněna o nové stromy.

Rozhodnutí o skácení stromů předcházela detailní kontrola jejich zdravotního stavu, kterou provedla specializovaná společnost Safe Trees, se kterou město dlouhodobě spolupracuje. „Potvrdilo se, že některé jilmy a javory jsou zcela nebo z velké části odumřelé. Další dřeviny mají silně proschlé kosterní větve a jejich kořeny napadla infekce,“ sdělil náměstek primátora Bedřich Landsfeld, do jehož kompetencí patří životní prostředí. Dodal, že kácení bylo rozděleno do několika etap.
Kontrola odborníků ze Safe Trees navrhla z aleje u Dřevnice ke skácení i další stromy. Ty však čeká ještě další prověrka v průběhu vegetačního období.

Ve Zlíně se v posledních letech více stromů vysazuje než kácí. Například loni na podzim zde bylo vysazeno 675 dřevin, nejčastěji šlo o lípy, javory, jírovce, okrasné třešně a střechy, a také duby. Hned 160 stromů bylo vysazeno v areálu Krajské nemocnice T. Bati. Sázelo se i loni na jaře, šlo o celkem 861 dřevin. V parku Komenského přibylo v první polovině loňského roku celkem 296 nových stromů. Zeleň této lokalitě doplnilo i 3 984 keřů a 11 434 trvale rostoucích květin.

Obnova zeleně bude pokračovat i letos, například v rámci rekonstrukce sídliště Malenovice. Sázení stromů se často účastní také veřejnost, opakovaně se zapojují děti ze základních škol.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x