VIDEO: Čas pádí, vzpomínky žijí. Jak Valaši pomáhali Rumunům

Už je to 25 let. O pár týdnů později než u nás vypukla i v Rumunsku revoluce. Na rozdíl od tehdejšího Československa měla krvavější tvář. Zajímavé bylo, že do rozbouřené země putovala ve velkém humanitární pomoc z Valašského Meziříčí. Dobře si na tu dobu vzpomíná tehdejší člen valašskomeziříčského Občanského fóra a dlouholetý ochránce přírody Milan Orálek.

Vybavíte si ještě, jak to s tou pomocí bylo?

První sbírky na Rumunsko začaly už během Vánoc, v čase tamního revolučního dění. Sbíraly se obvazy, lehátka, deky, potraviny. V Temešváru tehdy byly stovky mrtvých. První kamion tam vyrazil ještě ve svátky. A byl podle dostupných informací vůbec první z tehdejšího Československa.

V tom dalším už jste seděl za volantem…

Další kamion jsme vypravili z Valašského Meziříčí, z tehdejších Urxových závodů, dnešní DEZY, začátkem ledna. Jeli jsme s jedním kolegou, cesta byla dlouhá, náročná, ta země byla tehdy nesmírně chudá, pomoc potřebovala. Zažili jsme toho spoustu, z jedné romské osady jsme museli rychle ujet, tam by nám mohlo jít o život, určitě by nás vykradli. Byli jsme opravdu rádi, že jsme pomoc dovezli na místo určení.

Zavítali jste i k našim krajanům?

Ano, to bylo už s další pomocí potom v létě roku 1990. Jeli jsme do českých vesnic s kamionem vypraveným ochránci přírody a charitou. Tam jsem dokonce dostal nabídku k okamžitému sňatku. Nu, nemohl jsem ji využít.

Z těch časů prý existuje unikátní video.

Ano, podařilo se dochovat opravdu jedinečné záběry, jsou syrové, ale zajímavé, svědčí o docela překotné době. Jsem rád, že jsem byl u toho.

Video

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x