Hrady a zámky ve Zlínském kraji zaznamenaly oproti předchozímu roku vyšší návštěvnost

ZLÍNSKÝ KRAJ - Hrad Buchlov, zámek Buchlovice, Arcibiskupský zámek v Kroměříži i zámek ve Vizovicích navštívilo loni více lidí než v roce předchozím. Serveru Zlin.cz to za Národní památkový ústav v Kroměříži oznámila Dagmar Šnajdarová.

Dohromady si přišlo památky prohlédnout 304 721 lidí. Největšími lákadly pro návštěvníky byly tradiční kulturní akce na památkách, jako je zahájení sezony, Velikonoce, advent a Vánoce nebo večerní a noční prohlídky, květinové výstavy, divadelní a hudební vystoupení.

Státní hrad Buchlov navštívilo během roku 2014 celkem 77 838 návštěvníků (v roce 2013 to bylo 63 845 návštěvníků). Loni se na hradě pustili do drobných oprav této středověké památky a na podzim tu pak začala rekonstrukce barokního tanečního sálu. Rekonstrukce mohla být zahájena díky příspěvku z Ministerstva kultury ve výši 883 tisíc korun. „Letos bude rekonstrukce pokračovat dokončením podlahy, omítek stěn a stropů a reinstalací předmětů dle expozice z první republiky, kdy sál byl nazýván tančírnou za hrabat Berchtoldů. Předpokládáme, že v příštím roce by mohl taneční sál být otevřen návštěvníkům. Celkové náklady včetně stavebních i restaurátorských prací se vyšplhají na asi šest milionů korun,“ konstatoval kastelán hradu Rostislav Jošek.

Už třetí rok se na Buchlově konaly úspěšné speciální dětské prohlídky. Během července a srpna si dětský prohlídkový okruh užilo více než 7,5 tisíce dětí. Rekordní návštěvnost zaznamenala akce Buchlovské u kování (12. – 13. 7.), 8. ročník mezinárodního kovářského sympózia navštívilo více než pět tisíc lidí. Úspěšná byla i akce V erbu tří pruhů – tajemství středověku – páni z Kunštátu na Buchlově plná vystoupení šermířských skupin, středověkého tance a hudby nebo výstavy historických kostýmů na prohlídkové trase.

Státní zámek Buchlovice navštívilo během loňského roku 76 652 návštěvníků (v roce 2013 to bylo 74 194 návštěvníků). Největší úspěch měly na zámku v Buchlovicích květinové výstavy, výstava tulipánů v dubnu a výstava růží v červenci. Výstavu Tulipománie navštívilo více než 5,5 tisíce návštěvníků a výstavu Růže na zámku téměř dva tisíce návštěvníků. „Speciální prázdninový program Pondělky patří dětem si užilo přes 200 dětí, které pobavilo hrané i loutkové divadlo, bludiště v zámeckém parku nebo pravé zámecké omalovánky,“ řekla zámecká kastelánka Ivana Šupková.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži navštívilo během uplynulého roku 130 549 návštěvníků (v roce 2013 to bylo 107 604 návštěvníků). Největší a současně nejvýznamnější akcí bylo pro kroměřížský zámek a jeho zahrady dokončení poslední etapy projektu Národního centra zahradní kultury v Kroměříži, a tím bylo otevření obnovené Květné zahrady na začátku září. Dokončením obnovy Květné zahrady byla dovršena realizační fáze projektu Národního centra zahradní kultury v Kroměříži (NCZK), který byl zahájen v roce 2010 a z Integrovaného operačního programu Vracíme památky do života získal celkovou dotaci ve výši téměř 337 milionů korun.

V rámci projektu NCZK došlo především k památkové obnově Holandské zahrady a Menažérie zahrnující prostor zahradnictví, Králičího kopce a Ptáčnice. Poté navázala obnova Pstružích rybníků ve Štěpnici, ošetření části vysokých živých tvarovaných stěn a obnova části mlatových cest v zahradě. Za účelem vytvoření zázemí pro edukační aktivity NCZK byl upraven vstupní objekt čestného dvora Květné zahrady a opravy se dočkal také navazující Palmový a Velký skleník. „V rámci realizace projektu nebyla Květná zahrada návštěvníkům uzavřena, naopak pro zájemce byly připravovány prezentace probíhajících prací v rámci speciálních komentovaných prohlídek zahrady s průvodcem,“ doplnil kastelán zámku Martin Krčma. Celkové náklady na realizaci této části projektu by měly činit 230 milionů korun.

Státní zámek Vizovice navštívilo během roku 2014 celkem 19 682 návštěvníků (v roce 2013 to bylo 15 374 návštěvníků). Úspěch u návštěvníků na zámku ve Vizovicích opět měly speciální prohlídky Panská služba, žádný med a taky květinové slavnosti Rosa Mariae – výstava květinových vazeb na počest Smila z rodu Kunštátů, kterou zhlédlo téměř 700 návštěvníků.

Loni byla na zámku ve Vizovicích po dvouleté rekonstrukci dokončena revitalizace zámecké kaple s uměleckou výzdobou mistra moravského sochařství Ondřeje Schweigela. Kaple, vystavěná v 70. letech 18. století, se dočkala celkové stavební obnovy a částečně také restaurování některých umělecko řemeslných prvků vnitřní výzdoby. Statické zajištění, odvlhčení a likvidace dřevokazného hmyzu byly hlavní úkoly, které musely být vyřešeny a spolu s nimi pak obnova omítek, výmalby, původní štukové výzdoby či truhlářských prvků. Ze získané dotace byly restaurovány veškeré umělé mramory, rukama restaurátorů prošly zlacené rámy oltářních obrazů, monstrance a svatostánek hlavního oltáře se všemi prvky ústředního reliéfu Nanebevzetí Panny Marie. „Od dob svého vzniku se tedy zámecká kaple ve Vizovicích poprvé vrací k původní barevnosti v elegantní bílo šedé kombinaci, v níž zlacené prvky oltářů, obrazových rámů a plastik vytvářejí mimořádnou podívanou,“ dodala kastelánka Jana Pluhařová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x