Společnosti nechaly v okolí Rožnova vykácet desítky stromů

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - V Rožnově pod Radhoštěm a jeho nejbližším okolí zmizí desítky stromů. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

V drtivé většině případů nestojí za kácením stromů město, ale různé společnosti. Týká se to například pokácení 54 stromů různého stáří a druhu po Rožnově, které je v režii společnosti RWE. „Ta má ze zákona výjimku a může kácet bez klasického správního řízení a bez náhradní výsadby. Společnost kácení odůvodnila tím, že stromy bezprostředně ohrožovaly provoz zařízení RWE, tedy distribuci plynu,“ podotkla rožnovská místostarostka Kristýna Kosová.

Ředitelství silnic a dálnic zase začalo s kácením kolem hlavního silničního tahu I/35, tomu v minulosti předcházelo správní řízení o kácení dřevin a byla stanovena náhradní výsadba. „Bohužel v rámci projektu zatím není stanovena výsadba zeleně přímo u silnice. Myslím, že zejména krásné javory nám budou všem chybět, jsou nenahraditelné,“ konstatovala místostarostka Kosová.

Mizí také stromy po obou stranách ulice od prostředního mostu do centra. Kácení stromů souvisí rekonstrukcí ulice Palackého. Projekt kompletně schválilo předchozí vedení města a je zde stanovena náhradní výsadba.

„Naposledy se kácení dřevin dotklo několika stromů v parku, a to na popud Povodí Moravy. Toto kácení opět nepovoluje město a přistoupilo se k němu ze závažných zdravotních důvodů, jednalo se o sedm kusů stromů,“ uzavřela Kristýna Kosová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x