Kolonii ve Vsetíně čeká kácení a výsadba nových stromů

VSETÍN – Vsetínská radnice pokácí v rámci druhé etapy revitalizace Kolonie necelou třicítku vzrostlých stromů. Staré a nemocné kusy nahradí nová výsadba, řekla serveru Zlin.cz mluvčí vsetínského městského úřadu Jana Čadová.

Radnice v příštích dnech využije období vegetačního klidu a odstraní některé stromy, které brání úspěšné realizaci druhé etapy projektu revitalizace Kolonie nebo jsou ve špatném zdravotním stavu. „Ještě před zahájením samotného kácení se v Kolonii sešli zástupci města a občanského sdružení Vsetínské fórum, které zastupuje občany v oblasti ochrany veřejné zeleně, aby debatovali o nutnosti kácení jednotlivých dřevin,“ uvedla Čadová.

„Vysvětlili jsme si celkový koncept revitalizace této části města a ubezpečili jsme zástupce občanského sdružení, že našim cílem není bezmyšlenkovitě kácet. Naopak chceme postupovat koncepčně, aby se do zeleně v příštích mnoha letech nemuselo zasahovat,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka.

Radnice proto nechá odstranit stromy, které nejsou zcela zdravé, nebo takové, které brání stavebním úpravám a případně prorůstají do inženýrských sítí. Odstraněnou zeleň nahradí nová. Například Sušilova ulice se dočká 15 javorů se štíhlou korunou a osmi s kulovitou korunou a také osmi sakur. Ve vnitroblocích mezi domy přibude dalších 80 listnatých stromů. Většinou to bude jabloně nebo třešně.„Každý zásah do vzrostlých stromů rostoucích na určitém místě dlouhá desetiletí budí u veřejnosti velké emoce. Věříme však, že po dokončení projektu budou lidé z Kolonie spokojení,“ dodal Pifka.

Revitalizace bude zahrnovat také opravu komunikací, chodníků, stavbu nových parkovacích míst, ale také svedení inženýrských sítí do jediného koridoru. Ten povede mimo zeleň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x