Vsetínská nemocnice získala ultrazvuk nové generace

VSETÍN - Špičkový ultrazvuk nové generace získalo v těchto dnech oddělení radiodiagnostiky Vsetínská nemocnice. Jak serveru Zlin.cz řekla mluvčí nemocnice Lenka Plačková, nový přístroj významně zkvalitní diagnostiku.

Vsetínské oddělení radiodiagnostiky je tak prvním podobným pracovištěm v České republice, jež novinku využívá. Plně digitální systém s novou generací prostorového zobrazení umožňuje i vyšetření pacientů, u kterých to bylo dosud velmi obtížné.

„Nový přístroj pro nás znamená obrovský skok v diagnostických možnostech, hranice vyšetřitelnosti se významně posunula,“ konstatoval primář radiodiagnostického oddělení Vsetínské nemocnice Radomír Vala.

Ultrazvukové vyšetření je jakýmsi rozcestníkem pro další vyšetření a je o něj velký zájem. Ve Vsetíně se jich ročně provede na 16 tisíc. Ultrazvukové (sonografické) pracoviště slouží k vyšetřování břicha a pánve, krku a obličejové části hlavy, hrudníku a končetin. Další důležitou skupinou vyšetření jsou vyšetření cév pomocí dopplerovského modu. „Na našem oddělení jde o jediný druh vyšetření, který nepoužívá ionizující záření a v současné době nejsou známy žádné škodlivé účinky na vyšetřovaného,“ doplnil Vala.

Radiologické oddělení ve Vsetíně vzniklo před šedesáti lety. Prvním primářem se v roce 1955 stal Robert Moravec, od roku 1979 vedl oddělení Bohdan Kvasnica a od roku 1991 až do současnosti Radomír Vala.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x