Včelaře kraj podpoří i letos

ZLÍNSKÝ KRAJ – Od konce ledna mohou začínající včelaři ve Zlínském kraji opět žádat o podporu v roce 2015. Zájemci o dotace budou moci posílat své žádosti až do 2. března, řekla serveru Zlin.cz mluvčí kraje Renata Škrobálková.

Podprogram pro začínající včelaře je zaměřený na finanční pomoc při pořízení základního a doporučeného vybavení. Základním vybavením se přitom rozumí povinný nákup minimálně tří nástavkových úlů s oddělitelným varroa dnem, zatímco doporučené vybavení znamená tři roje včelstev, ochrannou kombinézu, ochrannou kuklu nebo závoj, jeden pár ochranných rukavic a další související potřeby.

„Po dobrých zkušenostech z minulých let se nám jeví jako vhodné pokračovat v poskytování této podpory tak, aby byla zachována dostatečná opylovací schopnost na území Zlínského kraje,“ řekl krajský radní František Čuba, který je zodpovědný za zemědělství.

Podle vedení Zlínského kraje je nutné investovat do kvalitních nástavkových úlů i do kvalitních včelstev, aby se stabilizovala situace po krizovém roku 2014, kdy se hodně rozšířil mor včelího plodu. V kraji bylo vyhlášeno 160 ohnisek této nemoci a muselo být spáleno 888 včelstev a 1319 úlů.

Zlínský kraj letos mezi včelaře rozdělí půl milionu korun, výše podpory na jednoho žadatele je stanovena v rozmezí od pěti do deseti tisíc korun.

V roce 2014 bylo z rozpočtu Zlínského kraje – stejně jako letos – uvolněno 500 tisíc korun, které byly rozděleny na padesát projektů. V jejich rámci si včelaři pořídili 150 nových úlů a 147 nových včelstev. Zlínský kraj včelaře podporuje od roku 2006, od té doby jim pomohl dotacemi ve výši téměř šest milionů korun, za které včelaři nakoupili 1 866 nových úlů a 1 493 rojů včelstev.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x