V Hradišťské nemocnici jsou schopni zachytit vrozené srdeční vady novorozenců

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Novorozenecké oddělení Uherskohradišťské nemocnice se jako jedno z prvních v České republice a vůbec první ve Zlínském kraji připojilo ke screeningu (vyhledávání) kritických vrozených srdečních vad u všech novorozenců, narozených v hradišťské porodnici. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Většinu srdečních vad dosud diagnostikovali lékaři při preventivních prohlídkách těhotných žen a porod dítěte s vrozenou srdeční vadou se plánovaně mohl uskutečnit ve specializovaném centru.

„Bohužel tak lze zachytit pouze dvě třetiny těchto vad, u další třetiny dětí se kritická srdeční vada projeví zcela nečekaně až po narození, někdy i po několika dnech, nezřídka dokonce až po propuštění z porodnice,“ konstatoval primář dětského oddělení nemocnice Jan Petrželka.

Tato skutečnost výrazně snižuje šanci nemocných dětí na odpovídající léčení a handicapuje je v dalším životě, proto se lékaři v Uherskohradišťské nemocnici snažili tento nepříznivý stav vyřešit. Dětské oddělení zavedlo relativně jednoduchou metodu, kterou popsala a rozšířila do dalších zemí švédská lékařka Anne de-Wahl Granelli, jejím propagátorem v ČR je primář novorozeneckého oddělení FN Olomouc Lumír Kantor.

„Princip této metody spočívá v měření okysličení krve novorozence za přesně stanovených pravidel. Z výsledku měření lze s velkou mírou jistoty vyslovit podezření na kritickou vrozenou srdeční vadu a dítě včas odeslat do dětského kardiocentra,“vysvětlil primář Jan Petrželka. Nově zavedená metoda podle něj zvýší bezpečí dětí narozených v uherskohradišťské porodnici.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x