Do Zlína dorazí světový horolezec Peter Habeler

ZLÍN - Lezecké centrum Vertikon Singingrock ve Zlíně chystá na pondělí 19. ledna v 19.30 hodin besedu s jedním z nejvýznamnějších světových horolezců Peterem Habelerem. Serveru Zlin.cz to za pořadatele uvedl Miroslav Bodanský.

Přednáška nese název Hory světa a půjde o jedinečnou možnost setkat se s mužem, který společně s R. Messnerem jako první na světě zdolal Mt. Everest bez umělého kyslíku a do historie horolezectví se nesmazatelně zapsal mnoha obdivuhodnými výkony v Alpách i nejvyšších horách světa.

Ve dvojici s Messnerem nejprve dokázali prostoupit extrémně nebezpečnou severní stěnu Eigeru v rekordním čase pod 10 hodin. Právě rychlost, zkušenost a flexibilita byly největšími přednostmi tohoto týmu. Ty následně dokázali zužitkovat v Andách a nakonec i v Himaláji. V roce 1975 vyrazili na osmitisícovku Gasherbrum 1 – Hidden Peak a jako první na ni vystoupili senzačně alpským stylem bez podpory velké expedice, nosičů, výškových táborů a kyslíkových přístrojů.
Těmito výkony odstartovali horolezeckou revoluci a zcela změnili pohled na sportovní hodnotu expedičního lezení, protože takové pojetí výpravy na osmitisícovku bylo experty i mnohými výškovými lezci do té doby považováno za naprosté bláznovství.

„Do Zlína zavítá muž, který jednou provždy zcela změnil styl vysokohorských expedic a stál spolu s R. Messnerem u zrodu současného moderního stylu horolezectví. Považuji za čest i splněný klukovský sen nejen pro mne, ale snad pro všechny zlínské milovníky hor, že jej přivítáme přímo v našem městě, je to vlastně takový opožděný dárek k Vánocům,“ řekl Miroslav Bodanský.

Peter Habeler je ve svých 72 letech stále aktivním horským vůdcem a sportuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x