Ve Zlíně klesá počet sňatků i novorozeňat

ZLÍN - Počet novorozeňat, které mají bydliště ve Zlíně, v posledních třech letech klesá. V loňském roce jich bylo 634, o rok dříve to přitom bylo 653, v roce 2012 jejich počet dokonce dosáhl počtu 710, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Každoročně vyhrožuji Zlíňanům, že pokud s tím něco neudělají, začnu jim po večerech vypínat elektřinu. Asi k tomu bude muset dojít,“ konstatoval s nadsázkou primátor Miroslav Adámek. Vážněji poté dodal: „Stále klesající počet novorozeňat ve městě určitě není trend, ze kterého bychom mohli mít radost.“

Kromě počtu dětí klesá ve Zlíně i počet uzavřených sňatků. Zatímco v roce 2009 bylo na zlínské matrice zapsáno 341 manželství, v loňském roce to bylo pouze 257. Z hlediska legislativy je přitom vstup do manželství poměrně jednoduchou záležitostí. Snoubenci se dostaví na matriční úřad a dohodnou se na termínu a hodině obřadu. Ještě před sňatkem snoubenci na matrice vyplní dotazník k uzavření manželství a k němu doloží předepsané doklady. „U občanů České republiky se jedná o platný občanský průkaz, rodný list, případně pravomocný rozsudek o rozvodu předchozího manželství nebo pravomocné rozhodnutí soudu o zrušení partnerství, případně úmrtní list zemřelého manžela nebo zemřelého partnera,“ upřesnila Elena Kovaříková, vedoucí Oddělení matrik a ověřování magistrátu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x