Obyvatelé Uherského Hradiště dýchají čistší vzduch

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Významný úbytek škodlivin, zejména polétavého prachu v ovzduší, naměřili v poslední době odborníci v Uherském Hradišti. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Pášma.

Největší vliv na zlepšení stavu ovzduší zejména v částech města navazujících na hlavní křižovatku přičítá město důsledkům rekonstrukce a zkapacitnění křižovatky před dvěma lety, díky čemuž počet překročení měřených imisních hodnot klesl asi o 40 procent.

Hlavní křižovatka v Uherském Hradišti byla donedávna jednou z hlavních příčin zvýšených imisních hodnot. Místo bylo neblaze proslulé silným průjezdem aut a delší dobou čekání ze všech směrů, což s sebou nese časté rozjíždění a dobržďování projíždějících aut.

„Po zprovoznění křižovatky před dvěma lety došlo zcela jednoznačně k zvýšení plynulosti projíždějících vozidel a tím se podařilo podstatně omezit vznik jemných prachových částic, které jsou pak sekundárně vnášeny do ovzduší,“ nechal se slyšet místostarosta města Zdeněk Procházka.

Na základě výsledků měření imisních hodnot automatizovaným monitoringem v Uherském Hradišti byl rok 2014 nejlépe hodnoceným rokem za posledních šest let. Imisní monitoring, který je umístěný na hlavní křižovatce, charakterizovaný jako dopravní, kontinuálně monitoruje imisní hodnoty tuhých znečišťujících látek (PM 10), NO2 a CO. Kromě hodnot PM 10 (polétavý prach) jsou imisní limity dodržovány.

Výrazného zlepšení bylo dosaženo už na přelomu měsíce září a října v roce 2012, kdy byla zrekonstruovaná křižovatka uvedena do provozu. Do října 2012 došlo k překročení povoleného imisního limitu asi v 75 dnech v roce a maximální naměřené hodnoty dosahovaly až 350 mikrogramů na m3, od tohoto data dochází k překračování v průměru v 40 dnech v roce a maximální hodnoty koncentrací se pohybovaly kolem 120 mikrogramů na m3.

„Zde je zřetelně vidět, že doprava má výrazný vliv na kvalitu ovzduší ve městě. Tento pokles imisních hodnot byl obdobný i v letech po zprovoznění křižovatky a na základě dalších opatření by tyto hodnoty měly i nadále klesat,“ dodal člen rady města František Elfmark.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x