Ve Vsetíně mají třídění kovů i bioodpadu zajištěno

VSETÍN - Od 1. ledna tohoto roku vstoupila v účinnost novela zákona o odpadech, která určuje obcím novou povinnost zajistit třídění kovů a biologicky rozložitelného komunálního odpadu. Vsetín je na novou legislativu připravený, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí tamní radnice Jana Čadová.

Povinnost zajistit třídění kovů mají obce už od začátku letošního roku a občané ve Vsetíně mohou k jejich odkládání využít Sběrný dvůr u Kauflandu nebo Logistické centrum odpadů na Bobrkách. U bioodpadu tato povinnost platí vždy od 1. dubna do konce měsíce října a k jeho odkládání mohou Vsetíňané bezplatně využít Komunitní kompostárnu, která je umístěna na Poschle za čistírnou odpadních vod nebo také Logistické centrum odpadů na Bobrkách.

„Varianta odkládání bioodpadu v Komunitní kompostárně na Poschle či v Logistickém centru odpadů na Bobrkách se nám jeví z nabízených možností jako nejvhodnější a ekonomicky nejvýhodnější,“ uvedl Tomáš Pifka, místostarosta města Vsetína a dodal: „Biologicky rozložitelný komunální odpad je takový odpad, který nepřišel do kontaktu s biologickým odpadem živočišného původu nebo s jeho vedlejšími produkty. Tvoří ho zejména zbytky z údržby zeleně, jako jsou větve, tráva a listí.“

Biologický odpadu, který vzniká při údržbě zahrad u rodinných domů, by však měli jeho producenti prioritně využít ke kompostování na vlastních pozemcích.               

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x