Zlínští radní dali souhlas k nákladné rekonstrukci zimního stadionu

ZLÍN - Zlínští radní podpořili nápad spolku HC PSG Zlín zrekonstruovat Zimní stadion Luďka Čajky. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Součástí souhlasu je i ochota radnice podílet se na financování tohoto projektu, jehož náklady se odhadují na necelých 500 milionů korun. Konečné slovo však budou mít zastupitelé.

Už souhlas rady je pro spolek velmi důležitý. Potřeboval ho do žádosti o dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, kterou podal v závěru ledna. „Pokud by se město k projektu nepřipojilo, dotaci by prakticky nebylo možné získat,“ sdělil primátor Miroslav Adámek.

Dotace, pokud ji spolek dostane, může pokrýt až 69 procent celkových nákladů. Zbylé finance by mělo zajistit město a další partneři. Radní svou podporu podmínili hned několika podmínkami. „Tou první bylo, že projekt musí být v souladu s územním plánem, což je. Dále například požadujeme, aby bylo možné případný finanční podíl města rozložit do více let,“ prohlásil Miroslav Adámek

Termín, kdy se začne zimní stadion rekonstruovat, zatím není známý. Rozhodující bude, zda se spolku podaří dosáhnout na dotaci. Přípravy jsou však v plném proudu. Hotová je už předběžná projektová studie, která chystané změny definuje. Z ní vyplývá, že by v konečné fázi mělo dojít k propojení obou zlínských zimních stadionů a přilehlé sportovní haly, měnit se bude i parkoviště mezi zimním stadionem a sportovní halou.

Největší proměnu od zahájení provozu čeká interiér zimního stadionu. S výjimkou „kotle“ se bude modernizovat celé hlediště, dojít má k rozšíření chodeb, zlepší se přístup k ledové ploše, v plánu je vybudování prstence sky boxů. „Změn je celá řada. Pokud se je podaří realizovat, komfort fanoušků a dalších návštěvníků zimního stadionu se mnohonásobně zvýší, už budou chodit do moderní haly,“ uvedl Karel Adamík za spolek HC PSG Zlín.

O dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR žádá zapsaný spolek, který je vlastníkem zimního stadionu. Nejedná se ale o klub s názvem PSG Zlín, v němž má město téměř padesátiprocentní obchodní podíl.

Navrhované etapy rekonstrukce a přístavby ZS Luďka Čajky:

1. etapa – vybudování vestavby mezi ZS Luďka Čajky a PSG Arénou. Vznikne zde obslužný koridor s rampami a parkoviště, šatny, restaurace, dojde k propojení ledových ploch atd.

2. etapa – výstavba šatny hostů, přístavby, mimo jiné vznikne nová ošetřovna, prostor pro zdravotní službu, nová sociální zařízení, kompletní modernizace hlavního objektu, rozšíření chodeb, zlepší se přístup k ledové ploše, modernizace zázemí pro fanoušky a sportovce

3. etapa – vestavba mezi ZS Luďka Čajky a sportovní halou, postaví se prostorné podzemní parkoviště a zvýší se obslužní prostor pro fanoušky, pokladny a vstupy pro fanoušky

ZS Luďka Čajky byl uveden do provozu v roce 1957 a v šedesátých letech minulého století byl zastřešen. Pojmenován byl v roce 1990 po obránci Luďku Čajkovi, který tragicky zemřel na následky zranění při utkání. V české extralize patří k nejstarším zimním stadionům. S kapacitou sedm tisíc míst je největším sportovištěm ve Zlíně, sportuje zde i asi 450 dětí.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’23950′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1021‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚23950‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x