Do Afriky putovalo ze Zlína 300 kol i montážní kufr

ZLÍN - V rámci projektu Kola pro Afriku putovalo ze Zlína na černý kontinent téměř 300 kol a také montážní kufr. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Kola darovali do africké Gambie v drtivé většině byvatelé města, na nákup montážního nářadí se složili radní. „Přišlo nám to jako dobrý nápad. Každé kolo čas od času potřebuje opravit,“ konstatoval radní Josef Novák, autor nápadu na zakoupení montážního kufru. Dodal, že nešlo o velkou investici, každý z tehdejších radních přispěl částkou v řádu stokorun.

Dar v podobě montážního kufru byl pro představitele obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku, kteří projekt realizují, příjemným překvapením. „Zlín je zatím jediným městem, které svým příspěvkem pomohlo vybavit školní cyklodílnu. Děkujeme za něj my i zástupci školy, která jej dostala,“ vzkázal Roman Posolda, ředitel této společnosti.

Kola pro lidi v Gambii darovali obyvatelé Zlína už dvakrát, s organizací sběru vždy pomohla radnice. Během prvního pokusu se podařilo vybrat 63 bicyklů, při druhém už jich bylo 215, což přineslo nečekané problémy s jejich odvozem z náměstí Míru do areálu Technických služeb, kde byla dočasně uskladněna. Původně měly být převezeny během jedné jízdy, těch ale bylo nakonec šest.

Před odesláním do Afriky kola odborníci prohlédli a případně opravili. V Gambii je dostaly děti, které bydlí daleko od svých škol. „Často jde o vzdálenost osm až deset kilometrů. Bez nich by se dostaly do školy těžko,“ přiznal Roman Posolda.

K případnému dalšímu sběru kol pro Afriku se město Zlín znovu připojí. Termín však zatím není známý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x