Neštastný Petr Plášek: do vězení nemusí, smutku se nezbaví

Skončil soud v kauze smrti čtyř dívek při rallye na Lopeníku. 10. listopadu roku 2012 tam po nárazu jednoho ze závodních vozů na místě zahynuly čtyři dívky ve věku od sedmi do dvaceti let. Tragédie, která nemá při podobných soutěžích v Česku obdoby.

Dnes případ uzavřel Okresní soud v Uherském Hradišti. Třiadvacetiletému Petru Pláškovi, který na soutěži působil jako traťový komisař, určil podmíněný trest na osmnáct měsíců se stejně dlouhým odkladem. Pomohla mu především jeho životní bezúhonnost, nicméně vinu mu předseda senátu Jiří Přibyl určil.

„Je vinen z nedbalostních přečinů usmrcení a těžké újmy na zdraví, měl čtyři dívky i pátou, později vážně zraněnou ženu, z prostoru vykázat,“ určil soud.

Plášek se novinářům po skončení soudu vyhnul, konstatoval jen, že nad případnou spokojeností z podmíněného trestu pořád převažuje smutek nad smrtí čtyř dívek.

Břetislav Čano, který přišel po tragické havárii o dceru, se při odchodu od soudu opakovaně vyjádřil: „Nebudu nic komentovat, nebudu nic komentovat.“

Obhájce Petra Pláška Tomáš Vymazal si vzal stejně jako státní zástupce Tomáš Pindur osmidenní lhůtu na rozmyšlenou o případném odvolání, na místě se ale spíše zdálo, že obě strany budou podmíněný trest akceptovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x