Ve Strání začíná Festival masopustních tradic Fašank 2015

STRÁNÍ - Ve Strání na Uherskohradišťsku začne v neděli 8. února už 28. Festival masopustních tradic Fašank 2015, letos potrvá do 17. února. Serveru Zlin.cz to sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Akce bude zahájena v 15 hodin v Zámečku vernisáží výstavy Fašanky a masopusty. „Jde o fotografie Josefa Fantury. Účinkovat bude cimbálová muzika Vlasty Grycové,“ doplnil Urbanovský.

Další akcí bude v pátek 13. února folklorní pořad Z darů naší dědiny a v sobotu 14. února si lidé budou moci prohlédnout rodinnou sklárnu Ladislav Breznický, a to v době od 7 do 17 hodin. Den otevřených dveří chystají na tento den také Moravské sklárny Květná, které návštěvníky přivítají v době od 8 do 13 hodin. Lidé se mohou těšit na ukázky ruční výroby skla i prodej výrobků. Zároveň na Zámečku bude jarmark lidových řemesel se zabijačkovými hody a po celý den budou v obci vystupovat různé soubory a hosté festivalu. Chybět nebudou ani fašankové obchůzky. 

Neděle 15. února bude patřit dětem a karnevalu. Uskuteční se v Zámečku od 14.30 do 16 hodin. Po karnevalu bude následovat Beseda u cimbálu s ochutnávkou slivovice. V pondělí 16. února si na své přijdou milovníci fašankové filmotéky. Dvorana Strání bude mít od 17. 30 hodin na programu promítání videofilmů z archivu Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě. Festival pak vyvrcholí v úterý 17. února, kdy od 12 do 19 hodin zažije obec obchůzky fašančárů Pod šable, pod šable a od 19 do 24 hodin bude Zámeček patřit taneční zábavě spojené s pochováváním basy.

Festival masopustních tradic Fašank pořádá obec Strání na Uherskobrodsku od roku 1987. Každoročně je připravován nový ročník tohoto festivalu, na němž vždy účinkují domácí folklorní soubory a skupiny fašančárů od nejútlejších ročníků, hosté zastupující folklorní soubory České republiky i hosté zahraniční.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x