Otrokovická radnice nabádá k vyřízení pasu před turistickou sezónou

OTROKOVICE – Radnice v Otrokovicích nabádá občany, kteří nemají cestovní pas, aby si doklad vyřídili včas. Mohou tak předejít frontám kvůli podání žádosti na poslední chvíli před letní turistickou sezónou, řekla serveru Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

Úřední hodiny na oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů jsou na otrokovickém úřadě v pondělí, úterý, ve středu a v pátek od 8:00 do 11:30, v pondělí a středu ještě odpoledne od 12:30 do 17:00. „Pokud má někdo platný cestovní pas, měl by zkontrolovat, do kdy platí. Při cestách zejména mimo Evropskou unii je nutné ověřit si na webu ministerstva zahraničí, jakou minimální dobu platnosti vyžaduje stát, do kterého člověk jede,“ doporučil vedoucí odboru evidenčně-správního Marcel Nemček.

K vyřízení cestovního pasu je nutné doložit občanský průkaz, 600 korun a původní pas v případě, že není pas první. Vyřízení trvá 30 dnů. Zároveň 26. června 2012 skončila možnost cestování dětí zapsaných v cestovních dokladech rodičů. „Po tomto datu musí mít každý občan České republiky k vycestování do zahraničí vlastní cestovní doklad,“ upozornila Stehlíková.

Proto by měli rodiče včas žádat o pas i u dětí. „Pokud rodiče chtějí vycestovat do zahraničí například i s miminkem, je opravdu nutné vyřídit cestovní doklad i pro něj. Fotografie není potřeba, dítě vyfotíme přímo u nás na úřadě. K vyřízení je potřeba rodný list dítěte a svůj platný občanský průkaz,“ informovala Jana Ludvíková z oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů. Vyřízení občanského průkazu pro dítě stojí 50 korun a cestovní pas 100 korun.

Platnost cestovního dokladu pro dítě je pět let, podmínkou je však zachovaná podoba dítěte na fotografii. K vycestování do států Evropské unie lze kromě pasu použít i občanský průkaz. Od roku 2012 lze občanský průkaz vydat i pro občany mladší 15 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x