V Kloboukách začnou recyklovat použité oleje a tuky

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Ve Valašských Kloboukách začnou recyklovat použité oleje a tuky. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Sandra Novotná Kollerová.

Sběrný dvůr ve Valašských Kloboukách umožňuje odevzdávání použitých potravinářských olejů a tuků už delší dobu. Doposud ale byly tyto tuky z domácností likvidovány jako nebezpečný odpad, nyní budou recyklovány a posléze zpracovány v chemických či gumárenských výrobách. Použité oleje po smažení a fritování je doporučeno odevzdávat uzavřené výhradně v plastových obalech, například PET lahvích.

„Lidé by se měli vyvarovat vylévání opotřebených potravinářských olejů a tuků do domovního odpadu, protože se tím vystavují reálnému riziku ucpání kanalizace. Tuky a oleje zde rozhodně nepatří, po ochlazení odpadní vody se totiž postupně sráží a usazují na odpadním potrubí. Je jen otázka času, kdy dojde na kanalizaci k havárii,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Josef Slánský.

Za ekologicky šetrnější způsob nakládání s použitými tuky bude nově zodpovídat oprávněný subjekt zaměřený na biologickou likvidaci odpadů. Potravinářské oleje poslouží při výrobě bionafty a ekologických paliv, v chemickém, dřevařském či gumárenském průmyslu, k výrobě elektrické energie i tepla a v mnoha dalších odvětvích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x