Nedůsledné třídění odpadu stojí valašskomeziříčskou radnici nemalé peníze

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčská radnice vydá ročně 26 milionů korun za likvidaci odpadů, přitom podle vedení města by tyto náklady mohly být mnohem nižší. Jak serveru Zlin.cz řekla mluvčí radnice Renata Votrubová, za vysokými náklady stojí nedůslednost lidí ve třídění odpadů.

Nové vedení radnice si dalo za úkol najít další úspory. „Nemalé úspory můžeme získat i na tříděném odpadu ve městě, ze kterého máme mimochodem i odměny z kolektivního systému společnosti EKO-KOM. Proto bych chtěl požádat občany našeho města, aby věnovali třídění odpadu větší pozornost a dávali do nádob jenom to, co tam patří. Tím ušetří peníze z městského rozpočtu, vlastně ve skutečnosti z daní, kterými do něj přispívají,“ řekl místostarosta města Josef Vrátník.

V kontejnerech na tetrapack se například na počátku roku objevil odpad, který tam skutečně nepatří. „Například v ulici Zd. Fibicha byla v kontejneru kompletní záchodová mísa, v ulici Havlíčkova zase zrcadlo. Na jiných místech ve městě byly nalezeny směsné komunální odpady a bioodpady. Přetřídění a vyčištění takto kontaminovaného odpadu je velmi nákladné,“ upozornil referent odpadového hospodářství meziříčské radnice Michal Lysák.

Úspory se dají zajistit také tím, že lidé nebudou zakládat černé skládky. „Těch se v posledních dnech objevilo hned několik. Nejsmutnější na tom je, že některé se tvoří sto metrů od sběrného dvora, kam mohou občané odkládat komunální odpad zdarma,“ sdělil Michal Lysák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x