Několika rožnovským strážníkům hrozí vyhazov kvůli postrádající maturitě

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Některým strážníkům Městské policie v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku hrozí odchod kvůli novele zákona, podle které musí mít úplné středoškolské vzdělání zakončené maturitou. Týká se to pěti strážníků, na jednoho se však vztahuje výjimka díky věku, řekl serveru Zlin.cz mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

„Jeden strážník splňuje s ohledem na svůj věk výjimku z novely zákona nařizující úplné středoškolské vzdělání. Další čtyři strážníci si nejpozději do konce letošního roku musí maturitu doplnit,“ uvedl Gross.

Studium na střední škole dokončil pouze jeden z nich. „Toho na jaře čeká maturitní zkouška z matematiky,“ uvedl ředitel rožnovské městské policie Marek Grossmann. Všichni čtyři strážníci se připojili k iniciativě, pomocí níž se snaží změnit znění zákona a zmírnit jeho dopad na ty, kteří více než 10 let pracují u městské policie po celé České republice. „V úvahu přichází napadení znění zákona z důvodu věkové diskriminace. Novela zákona totiž vůbec nepřihlíží k podmínkám, za kterých byli strážníci k městské policii přijati, a nezohledňuje jejich dlouholeté působení,“ objasnil Grossmann.

Dva strážníci stáli u zrodu rožnovské městské policie v roce 1993 a dva další slouží 14 a 17 let. „O jejich odborných znalostech a zkušenostech není vůbec pochyb. Byli bychom velmi neradi, kdyby museli Městskou policii Rožnov opustit,“ uvedl Grossman. Pokud se však zákon nedočká další změny, bude muset město ve druhé polovině roku vyhlásit nová výběrová řízení.

Maturita chybí strážníkům v řadě dalších měst, poslední statistika ministerstva vnitra mluví o více než 850 městských policistech bez potřebného vzdělání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x