Vsetínský vodák se podělí o zážitky z plavby po řekách kanadského severu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - V létě loňského roku podnikla desetičlenná parta vodáků pod vedením vsetínského učitele, dobrodruha, milovníka severské přírody Ludvíka Schmidta dobrodružnou cestu na řeky kanadského severu. Tato výprava bude tématem přednášky, která se uskuteční ve středu 18. února od 17 hodin v sále zámku Kinských ve Valašském Meziříčí, serveru Zlin.cz to sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Cílem vodáků bylo splavení řek Tsichu-Keele, které pramení v pohoří Mackenzie Mountains na hranicích Yukonu a Northwest teritoria blízko polárního kruhu a ústí do veletoku Mackenzie. Řeky nejsou dosud popsané a prvosjezd uskutečnil právě Ludvík Schmidt s přáteli v roce 1999.

Během 700 kilometrů dlouhé plavby neobydlenou divočinou se výprava musela potýkat s těžkými peřejemi i s nesjízdnými úseky, s extrémními klimatickými podmínkami a také s přítomností divokých zvířat – medvědů a vlků. „Právě s těmi, či s jejich kousky, se museli vodáci občas vypořádat. Samozřejmě nechyběl excelentní rybolov či narozeninová oslava s dortem typu co jídelní vaky a příroda daly. Navíc si této cesty mohla užít i nastupující generace vodáků-dobrodruhů, čtrnáctiletí Erika a Kryštof, kteří veškeré nástrahy divoké přírody včetně přežití v drsných podmínkách zvládli na jedničku,“ doplnil Karel Pavelka z Muzea regionu Valašsko.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x