Do projektu Otevřené brány se zapojí také v Polešovicích

ZLÍNSKÝ KRAJ - Do projektu Otevřené brány se letos zapojí také městys Polešovice a tamní římskokatolická farnost. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí hejtmanství Romana Škrobálková.

Projekt Otevřené brány realizuje od roku 2009 Zlínský kraj ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým a také s městy a obcemi na území celého regionu. Zástupci obou nových subjektů usilovali o členství v projektu již dříve, ale o zapojení do Otevřených bran rozhodlo až nové vedení Polešovic.

Celkem bude v letošním roce možnost prohlídky církevních staveb, a to zdarma v doprovodu vyškoleného průvodce, nabízet 26 kostelů – katolických i evangelických.

„Cílem projektu je zpřístupnění hodnotného fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů, v pravidelném návštěvnickém režimu a v sezoně, která začíná v květnu a končí v září,“ řekl radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof, zodpovědný za cestovní ruch, kulturu, památkovou péči a spolupráci s církvemi.

„Díky projektu Otevřené brány vzniklo několik desítek pracovních míst, především pro znevýhodněné skupiny uchazečů o zaměstnání, jako jsou starší osoby, lidé s menším zdravotním problémem, ženy na mateřské dovolené nebo studenti. V roce 2014 bylo například tímto způsobem zaměstnáno 144 lidí,“ doplnil Kryštof.

Návštěvnost kostelů vykazuje rok od roku stoupající trend: zatímco v roce 2009, kdy bylo v rámci Otevřených bran ve Zlínském kraji zpřístupněno devět kostelů a možnosti komentované prohlídky využilo odhadem asi 40 tisíc zájemců, v loňském roce už bylo otevřeno 25 kostelů a zavítalo do nich přes 133 tisíc návštěvníků.

Prohlídky kostelů zapojených do projektu jsou bezplatné. Zlínský kraj přispívá obcím a farnostem účelovými dotacemi na úhradu honorářů pro průvodce v sakrálních památkách, dále na odborné vyškolení těchto průvodců a také na propagaci projektu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x