SOŠ Josefa Sousedíka má nové stroje za 20 milionů korun

VSETÍN - Střední odborná škola Josefa Sousedíka pořídila za téměř 20 milionů korun strojní vybavení pro praktickou výuku strojírenských a automobilních oborů. Serveru Zlin.cz to za vsetínskou radnici oznámil Jiří Žůrek.

Nákup nových strojů a přístrojů umožnila dotace z Evropské unie, která pokryla 85 procent nákladů, tedy 16,4 milionu korun, zbylých 15 procent financí uvolnila ze svého rozpočtu sama škola.

Podmínky pro výuku odborného výcviku se zlepšily už v roce 2010, kdy byla dokončena výstavba nových školních dílenských hal na Bobrkách. Nepříznivý stav technologického vybavení se ale podařilo zlepšit až nyní.

„Žáci technických oborů se nyní budou připravovat na své budoucí povolání ve výrazně lepších podmínkách. Při praktické výuce se seznámí se stroji a přístroji, s nimiž se budou setkávat v praxi,“ uvedl ředitel školy Josef Slovák.

Projekt modernizace vybavení byl zahájen loni v říjnu a od února letošního roku už mohou studenti stroje využívat. Škola nyní disponuje například devíti vertikálními frézkami, 10 přesnými soustruhy, čtyřmi stolními vrtačkami, strojními nůžkami, bruskou naplocho, pásovou pilou a podobně. Také vybavení automobilních dílen je na špičkové úrovni, které nedosahuje většina autoservisů. Nechybí v nich výkonová zkušebna, kamerová geometrie, moderní servis klimatizací, tester vůlí náprav a tlumičů, servisní přístroj brzd, přístroj na výměnu pneumatik či myčka kol. Žáci mají k dispozici i vybavení, kterým zatím nedisponují ani servisy v okolí, jako například vyvažovačku s měřením vibračních a stranových sil kola či soustruh kotoučů brzd s eliminací házení náboje, jímž se dají upravovat brzdové kotouče přímo na vozidle. Nové jsou i přístroje na diagnostiku elektroniky, zvedáky, svářečky a kompresory.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x