"Oběti střelce zemřely prakticky hned", říká státní zástupce Roman Kafka

Svůj pohled na tragédii v Uherském Brodě nabídl médiím státní zástupce Roman Kafka. "Domnívám se po provedeném vyšetřování i pitvách, že oběti šíleného zabijáka zemřely prakticky hned, neměly bohužel šanci přežít ani v případě následného policejního zásahu."

To je stěžejní závěr, k němuž se přiklání Roman Kafka, který v roli státního zástupce případ dozoruje. „Vyšetřování nekončí, zásadní věci jsou ale známy. V jedné rovině se chováním policistů během tragédie zabývá Generální inspekce policejních sborů. Myslím, že bude šetření pokračovat v řádech týdnů. Co se týče mého podílu na vyšetřování, bude to podle mne trvat ještě dva možná tři měsíce, jde hlavně o balistické posudky a také o vyjádření soudních lékařů.“

Kafka absolvoval náročnou „mediální“ neděli, hovořil v Otázkách Václava Moravce v ČT, pak s ním mimo jiné hovořili reportéři TV Nova, Prima FTV i TV Barrandov. Na nohou je od úterního neštěstí neustále.

„K zásahu policie nemám poznatky, že by došlo k porušení zákona, celý případ s jeho tragičností vnímám i v lidské rovině, zasahuje mne rozměrem jako ostatní, to ale neznamená, že by bylo vyšetřování něčím jiné,“ říká muž, který má na pracovním stole největší kauzy poslední doby včetně Vrbětic anebo Metylu.

„Obecně si myslím, že je na zákonodárcích, aby posunuli, ztížili možnost získávat střelné zbraně. Čím bude jejich legální držení těžší, tím se zmenšuje šance na podobně hrůzné jednání, jakého jsme byli svědky v tomto tragickém případě,“ uzavírá Kafka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x