Právě možnostem založení potravinové banky ve Zlínském kraji byl věnován seminář, který se konal na krajském úřadě. Potravinovou banku tvoří společenství právnických i fyzických osob, jejichž společným zájmem je sytit hladové a současně bránit plýtvání potravinami. Princip fungování potravinových bank stojí na získávání potravin formou darů, jejich skladování a následné distribuci dobročinným organizacím.
„Oslovili mě ředitelé dvou azylových domů s tím, že by rádi projednali možnosti založení potravinové banky, která ve Zlínském kraji zatím nefunguje. Bylo by dobré, aby do tohoto procesu byli zapojeni jak zástupci neziskových organizací a poskytovatelé sociálních služeb, tak představitele obcí. Proto jsem se rozhodla svolat toto setkání, na kterém se všichni zainteresovaní mohli setkat, získat povědomí o fungování potravinové banky a navázat kontakty mezi sebou navzájem,“ uvedla Taťána Valentová Nersesjan, radní Zlínského kraje pro sociální oblast. Jednání se zúčastnily zhruba tři desítky zájemců o vstupní informace. Případná konkrétní lokalita pro fungování potravinové banky ve Zlínském kraji vyplyne ještě z dalších návazných jednání. „Důležité je dobře vystihnout potřebnost a místo z pohledu logistiky,“ doplnila Nersesjan.
Zásobování potravinových bank je zajišťováno například z nadbytečné zemědělské produkce, přebytků obchodních řetězců, jídelen a podniků společného stravování nebo darů veřejnosti při organizovaných sběrných akcích (Národní potravinová sbírka). Potravinové banky neposkytují potraviny přímo potřebným, ale předávají je zdarma prostřednictvím sociálních služeb, které pomáhají jednotlivým lidem i rodinám ohroženým hladem a chudobou. Potravinová pomoc se předává konečným příjemcům buď bezplatným poskytováním jídel v sociálních jídelnách a střediscích pomoci, nebo předáváním balíčků.
Potravinové banky fungují s podporou dobrovolníků a různých humanitárních a sociálních organizací. Potřebné finanční prostředky k jejich chodu pocházejí z darů a subvencí, z příspěvků organizací, hrazením provozních nákladů třetími stranami nebo z hmotných darů v podobě vybavení a techniky.
První potravinová banka u nás byla založena v roce 1992 v Praze. V jednotlivých krajích republiky pak začaly vznikat od roku 2008. V současné době potravinové banky působí v Praze, Brně, Ostravě, Liberci, na Vysočině a v Ústeckém kraji.