Rožnovští strážníci zpřísní kontrolu pejskařů

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Pejskaři v Rožnově pod Radhoštěm čím dál častěji nedodržují vyhlášku, městští policisté proto zpřísní jejich kontrolu. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Tomáš Gross.

Znečišťování fasád a veřejných prostor výkaly volně pohybujících se psů. To je problém, na který v poslední době upozorňuje stále více občanů. Městská policie Rožnov proto chystá častější a přísnější kontroly pejskařů.

V Rožnově pod Radhoštěm platí od roku 2006 vyhláška, která stanovuje pravidla pro prohyb psů na veřejných prostranstvích. Problémem je, že tuto vyhlášku řada pejskařů ignoruje.

„Podle platné legislativy je osoba doprovázející psa povinna na veřejných prostranstvích zabezpečit psa vedením na vodítku. S výjimkou vymezených veřejných prostranství je volné pobíhání psů na veřejném prostranství zakázáno. Místa pro volný výběh psů definuje městská obecně závazná vyhláška,“ uvedl ředitel rožnovských strážníků Aleš Pilař.

Majitelé psů jsou mimo jiné povinni po svých čtyřnohých miláčcích uklidit. V opačném případě se dopouštějí znečištění veřejného prostranství, za což hrozí pokuta až do výše 20 tisíc korun. „Neplatí obecně rozšířená fáma, že malí psi být na vodítku nemusejí a že poplatek městu za psa je určen právě na úhradu úklidu výkalů,“ upozornil Aleš Pilař.

V první fázi zvýšené kontroly pejskařů nejprve strážníci umístí na vytipovaná místa informační tabulky upozorňující na pravidla chování a povinnosti majitelů psů. „Dále budeme v určených obdobích prostory kolem vybraných domů monitorovat zvýšeným dohledem strážníků a případné nedostatky budeme nejprve řešit domluvou, a pokud to nebude stačit, tak bohužel i sankcí,“ uzavřel Aleš Pilař.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x