Kroměříž bude hostit mezinárodní gastronomickou soutěž

KROMĚŘÍŽ - V prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž vypukne 19. března dvoudenní mezinárodní gastronomická soutěž. Serveru Zlin.cz to oznámila Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku.

Střední školu hotelovou a služeb Kroměříž tak zaplaví stovky chutí a vůní. Junioři a senioři se utkají v kategorii kuchařské, tak jako v předchozích dvou ročnících. Slavnostní vyhlášení výsledků je naplánované na pátek 20. března od 18 hodin.

„Letošní ročník je mimořádně významný nejen pro zajímavou sestavu zahraničních soutěžích, kteří přicestují až z Portugalska, Itálie, Slovenska a také Polska, ale hlavně proto, že soutěž je rozšířena o kategorie tolik atraktivní pro soutěžící i diváky. Jde o kategorie cukrář – junior a senior, barista a sommeliér,“ podotkla Kočířová.

Vysoký kredit soutěže potvrzuje i fakt, že odbornými garanty jsou Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků. Mimořádnost gastronomické akce podtrhuje potvrzená účast Claudie Delaporte, odborníka oceněného titulem Restauratér Francie roku 2010. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

V době, kdy napříč Evropou, dochází k poklesu atraktivity řemesel, si kroměřížská škola na nezájem nestěžuje. V loňském roce se utkalo 105 soutěžících. V letošním roce je přihlášeno 91 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.

Soutěžící čeká řada úkolů. Kuchaři v limitu 45 minut připravují moderní teplý pokrm z kuřete. Jedna z hodnocených oblastí je vykostění celého kuřete. Soutěžící mají rovněž nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.

Soutěžním úkolem cukrářské kategorie je Cupcakes s tématikou svatby (zdobený muffin). I zde se musí držet v časového limitu a plnit řadu pravidel. Hodnocen není jen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygiena a podobně.

U sommeliérů je klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v soutěži hraje též pohybová elegance.

Mistrovství servisu kávy je pak věnována baristická soutěž.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x