Památky v kraji chystají zajímavé akce i nové prohlídkové okruhy

ZLÍNSKÝ KRAJ - Letošní sezona v památkových objektech Zlínského kraje ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) je těsně před svým zahájením a opět jsou pro návštěvníky připraveny zajímavé kulturní akce, doplněné expozice, zpřístupněné nové prostory či zavedení nových prohlídkových okruhů a další novinky. Server Zlin.cz o tom za NPÚ Kroměříž informovala Dagmar Šnajdarová.

„Pro letošní pátý ročník cyklu Po stopách šlechtických rodů jsme pro návštěvníky památek připravili program nazvaný Velká hradozámecká inventura, který se v letošním roce nezaměřuje na konkrétní rod, ale na aristokratická sídla a význam jejich majitelů v historii a také na proměnu sídel v moderních dějinách, hlavně v posledních 25 letech,“ podotkla Šnajdarová. Kasteláni plánují komentované prohlídky na místech, která se za poslední roky nejvíce změnila, řada památek proto připravuje výstavy porovnávající jejich stav před lety a dnes.

Letos uplyne 200 let od ukončení Vídeňského kongresu, který byl několikaměsíčním setkáním diplomatů a politiků a jeho hlavním úkolem bylo po právě ukončených napoleonských válkách nastolit mír a zajistit Evropě i světu dlouhodobou politickou stabilitu. „K tématu Metternich, Napoleon a život v empíru vydáme o prázdninách průvodce po empírových památkách Moravy a Slezska. Připraveny jsou i komentované prohlídky zahrad s empírovými stavbami – v Podzámecké zahradě a v Květné zahradě Kroměříži. Návštěvníci se mohou těšit i na květinové výstavy na téma Od empíru k romantismu,“ doplnila Šnajdarová.

I v letošním roce bude pokračovat věrnostní program NPÚ, k němuž se připojilo 130 hradů, zámků, klášterů, historických pivovarů a dalších památek státních, městských i soukromých. Princip věrnostního programu je podobný jako v minulých letech – za pět návštěv památkových objektů získají návštěvníci šestý vstup na památku zdarma.

Z dalších již tradičních akcí se návštěvníci mohou těšit na Hradozámeckou noc, která se uskuteční 29. srpna a během večerních a nočních hodin se mimořádně otevřou brány hradů a zámků, které budou nabízet prohlídky a spoustu dalších programů.

Návštěvníci hradu Buchlova se mohou těšit na tradiční akci Velikonoce na hradě, která je připravena na 5. až 6. dubna. Je pro ně připraven bohatý doprovodný program. V loveckém sále a na II. nádvoří budou k vidění ukázky zdobení kraslic tradičními i moderními technikami. Západní bašta bude jako každý rok patřit dětem a velikonočním dílnám. Děti si vyzkoušejí různé techniky a vlastnoručně nazdobí velikonoční kraslici či upletou pomlázku. A dětem budou patřit i následují dvě akce Strašidelný hrad – Dětský den na hradě (23. května) a Hurá! Máme prázdniny (27. června). I v letošní sezoně pokračují na Buchlově úspěšné dětské prohlídky, kdy výklad průvodce je přizpůsoben věku dětí. Tyto prohlídky doplňuje malá brožurka Pastelkami po hradu Buchlově. Zájemcům o historii staveb a stavební vývoj budou určeny speciální odborné prohlídky Buchlova – Buchlovská spirála, jde o netradiční okruh určený nejen odborníkům, ale převážně amatérským zájemcům o architekturu a stavební vývoj hradu. Projít hrad trochu tímto netradičním způsobem mohou návštěvníci hned v několika termínech, ten první je 16. a 17. května. Uskuteční se i Buchlovské kování (11. – 12. července) nebo Buchlovské noci s Černou paní (23. až 25. července). A v srpnu si na své přijdou milovníci dobrého jídla a pití, když ochutnají něco z hradní kuchyně. A už tradičně poslední akcí roku je otevřená brána Buchlova na druhý svátek vánoční, tedy na sv. Štěpána. „V letošním roce budeme pokračovat v opravách tanečního sálu a předpokládáme, že návštěvníkům bude tento prostor zpřístupněn v sezoně 2016,“ doplnil kastelán hradu Rostislav Jošek.

I zámek Buchlovice se těší na své návštěvníky a od 2. do 6. dubna zde bude prezentována VI. výstava tulipánů – Tulipománie, určená milovníkům květin. Na Velikonoční pondělí (6. dubna) si mohou lidé užít prohlídky zámeckých interiérů vyzdobených jarními květinovými a velikonočními aranžmá. Ve spolupráci s Folklórním studiem Buchlovice se 24. května uskuteční již tradiční sečení zámeckých luk za účasti mnoha kulturních uskupení. I letos pokračuje výstava Leopold Berchtold a I. světová válka. Pro milovníky zahradního umění je připraven program na Víkend otevřených zahrad 13. do 14. června a stejně zaměřeným návštěvníkům je určena výstava Růže na zámku (2. až 5. července). V prázdninových měsících budou pondělky opět věnované dětem, děti budou mít možnost užít si zajímavý program na zámku a v zámeckém parku každé prázdninové pondělí. A milovníci historie a památek se mohou těšit na novou publikaci o zámku, která vyjde začátkem dubna.

Na zámku ve Vizovicích byla v závěru loňského roku dokončena obnova zámecké kaple a prohlídka kaple se stane samostatným prohlídkovým okruhem. „Návštěvníkům by neměla tato novinka uniknout, protože interiér kaple je považován za jeden z vrcholů činnosti jak architekta Františka Antonína Grimma, tak sochaře a štukatéra Ondřeje Schweigla, a to nejen díky jejímu mimořádnému prostorovému řešení,“ podotkla kastelánka zámku Jana Pluhařová. Reprezentativní a privátní trasu otevře k prohlídkám už 28. a 29. března. Velikonoční pondělí o životě rodiny posledních majitelů bude na veselou notu a lidé si 6. dubna budou moci užít kostýmované prohlídky zámku. Letošní výročí od konání Národopisné výstavy českoslovanské v Praze v roce 1895 připomenou historické fotografie a mobilie ve výstavních prostorách. Na zámku ve Vizovicích nezapomněli ani na děti. Novinkou je nabídka edukačního programu pro děti mateřských a základních škol, v rámci kterého se netradiční formou seznámí s bajkami. Ke Dni dětí pro ně budou 7. června připraveny prohlídky s pohádkou, 29. dubna a 16. června se pod hlavičkou projektu Faber uskuteční další úspěšná edukační divadelní představení pro děti z mateřských a základních škol. Skupina Fleret rozezní zámecké nádvoří 20. června a milovníci vážné hudby si přijdou na své při Vizovickém zámeckém kulturním létě A. Háby. Ani příznivci speciálních prohlídek nepřijdou zkrátka, v červenci je čekají úspěšné prohlídky Panská služba, žádný med a v srpnu Hradozámecká noc se specifickým programem.

Novou návštěvnickou sezonu pomyslně zahájil kroměřížský zámek výstavou kamélií, které tentokráte zkrášlily prostory Palmového skleníku. A právě Květná zahrada by měla být na jaře, v létě i na podzim tím největším lákadlem pro návštěvníky Kroměříže, protože vůbec poprvé budou mít možnost postupně uvidět v plném květu na 20 tisíc cibulovin a osm tisíc trvalek vysázených v prostorách Holandské zahrady. A v létě to zase budou desítky druhů trvalek, léčivých bylin a popínavých rostlin. Pomerančové zahradě budou vévodit rostliny citrusů pěstované v nádobách. „A pozornost si jistě zaslouží i nově vzniklé metodické centrum zřízené při Květné zahradě a zajišťující bohatý program rodinám s dětmi, školním skupinám, seniorům i jednotlivcům, a to formou zábavných, poučných a hravých programů,“ doplnil kastelán zámku Martin Krčma. Lidé se mhou těšit také na Poutní dny (27. až 28. března), Noc galerií (5. června) nebo II. ročník festivalu barokní hudby v Květné zahradě Hortus Magius (4. až 5. září).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x