V Uherském Brodě startují Dny Komenského

UHERSKÝ BROD - V Uherském Brodě začnou v pondělí 23. března týdenní oslavy narození Jana Amose Komenského nazvané Dny Komenského. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Elen Sladká.

Po celý týden mohou návštěvníci vybírat z řady kulturních, vzdělávacích nebo duchovních akcí, spojených stejnou myšlenkou: „Všichni stojíme v jedné manéži velikého světa a cokoli se tu děje, všech se týče“.

Dny Komenského otevře program Zpátky do lavic! Vrátit se k diktátu a do hodiny zpěvu bude moci kdokoli, kdo najde v pondělí večer cestu do brodského muzea. Do školních škamen může usednout od 18. hodiny. V úterý nabídne místní knihovna od 9.30 hodin besedu s Bohuslavem Křivdou, který představí brodské divadlo očima jednoho herce – 50 let na stejném jevišti. Středeční večer patří tradičně Otvíráku, komponovanému literárně – hudebnímu večeru v Ulitém kafé, kde dostává slovo přímo Komenský. Letos vybrali organizátoři jeho spis Jedno nezbytné.

Hlavní program nabídne pomyslný cirkus v pátek od 16 hodin. Komenského dílo Orbis pictus představí Radek Tomeček (Muzeum J. A. Komenského). Návštěvníci budou mít exkluzivní možnost si při té příležitosti prohlédnout také unikátní muzejní exponáty. O hodinu později začíná vernisáž výstavy koláží Miroslava Huptycha Komenského fascinující Labyrint světa a ráj srdce. V besedách pak pokračuje Iva Pospíšilová vyprávěním o Komenského Manuálníku a Kamil Janiš (Slezská univerzita v Opavě) popularizačním příspěvkem 100x objevená pedagogická Amerika. Večer uzavře zážitkový program, jehož průvodci klauni Mentos a Plentos zvou do šapitó lidských srdcí.

V sobotu bude po celý den v muzeu den otevřených dveří. V kině Máj je možné navštívit dílnu animace a večer zajít na film Cesta do školy. Od 15 hodin začne v chrámu Mistra Jana Husa také děkovná bohoslužba. Maraton uzavře v neděli odpoledne vernisáž v domě 201 na Masarykově náměstí – Stanislav Žampach tady vystaví cyklus maleb Komenského epopej a Karel Táborský dřevořezby Uherský Brod historický i současný.

„Mezi nejzajímavější doprovodné programy patří vzdělávací akce Po stopách Komenského, která představí školákům zábavnou a herní formou Komenského jako vzor pro jejich život nebo třeba Artetácky v Cafe clubu – zábavná možnost zapojit se do vytváření barevného a legračního světa,“ uzavřela Sladká.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x