Ve Zlínském kraji žije nejméně obyvatel za posledních 25 let

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji žilo v loňském roce zase o něco méně obyvatel, jde dokonce o nejnižší číslo za poslední čtvrtstoletí. Vyplývá to z aktuálních informací Českého statistického úřadu.

K poslednímu dni loňského roku žilo ve Zlínském kraji 585 261 lidí, z toho 298 900 žen. Proti předchozímu roku se stav obyvatel snížil o 1 038 osob, tedy o 0,2 procenta a snížení bylo zaznamenáno ve všech čtyřech okresech kraje.

Na úbytku obyvatel mělo svůj podíl také stěhování lidí. Celkem se odstěhovalo pryč ze Zlínského kraje 3 758 obyvatel. Naopak do Zlínského kraje se loni přistěhovalo 3 241 lidí, což je o 141 více než v roce předchozím.

Trend snižování počtu obyvatel kraje v důsledku vývoje přirozené měny i migrace se v kraji projevuje od roku 2009, celkem se počet obyvatel za posledních šest let snížil o 5 877 lidí.

Během loňského roku se ve Zlínském kraji narodilo 5 599 dětí a zemřelo 6 120 lidí.

Podle statistik se ale ve Zlínském kraji proti roku 2013 rozhodlo více lidí vstoupit do svazku manželského. Nárůst se projevil na Kroměřížsku a Zlínsku. Na Vsetínsku došlo k poklesu počtu uzavřených sňatků o 3,4 procenta a na Slovácku pak o 0,7 procenta. Loni se obyvatelé Zlínského kraje také méně rozváděli. Výjimkou je v tomto ohledu jen Zlínsko, kde naopak rozvodů přibylo. Celkem dvě třetiny rozvodů byly na návrh ženy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x