Studenti gymnázia darovali téměř 13 litrů krve

VSETÍN - Studenti biologického semináře a jejich další spolužáci z Masarykova gymnázia Vsetín se rozhodli darovat na hematologicko-transfuzním oddělení ve Vsetínské nemocnici krev. I s profesorkou jich dorazilo celkem 27 a bezplatně darovali téměř 13 litrů krve, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí nmocnice Lenka Plačková.

„Naši studenti společně darovali krev už loni a letos byl také docela velký zájem,“ uvedla profesorka Vlasta Korabová. Studenti semináře biologie chodí na hematologicko-transfuzní oddělení na exkurzi a chtěli si sami dárcovství krve vyzkoušet.

Tradici společného darování krve založila ve Vsetíně před pěti lety Střední průmyslová škola strojnická, kromě gymnázia a zdravotnické školy se přidala také Kostka škola. Darovat chodí volejbalisté, fotbalisté i hokejisté.

Dárci na Valašsku jsou vstřícní, dlouhodobě darují krev celé rodiny, pracovní i sportovní kolektivy, přicházejí na mimořádné odběry. „Všem patří velké poděkování. Jejich dárcovství pomáhá zachraňovat lidské životy a navracet zdraví,“ uvedl primář hematologicko-transfuzního oddělení Karel Srovnalík. Připomenul, že krev odebraná na zdejším pracovišti se po zpracování vrací přímo k pacientům do regionu. Bezmála 40 procent se spotřebuje na chirurgickém oddělení, 20 procent na interním oddělení, 20 procent na oddělení ARO, 14 procent v hematoonkologii, 4 procenta na gynekologii, zbývající část pak na ostatních odděleních a v dalších odbornostech. Ve Vsetíně každý týden odeberou krev od padesátky dobrovolných dárců, odběry se konají vždy ve středu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x