Startuje Vrchařská koruna Valašska, letos s novou kategorií

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Do svého třetího ročníku vstoupí v sobotu 4. dubna dlouhodobá soutěž pro všechny milovníky cyklistiky a cykloturistiky - Vrchařská koruna Valašska (VKV). Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Pořadatelé akce stejně jako v minulých letech vytipovali 20 vrcholů na Valašsku a v přilehlém okolí, které bikeři budou zdolávat. Letos navíc nově vypsali speciální kategorii pro žáky základních a středních škol, takzvanou VKV Junior. Patrony projektu jsou stejně jako loni čeští reprezentanti na horských či silničních kolech Tereza Huříková, Barbora Machulková, Tomáš Paprstka, Svatopluk Božák a k nim se nově přidal světově uznávaný propagátor jízdy na vysokém kole Josef Zimovčák. Zájemci se mohou těšit na veřejné vyjížďky se všemi zmíněnými.

Pořadatelé chystají pro letošní ročník několik novinek. Je vytipováno opět 20 vrcholů, z nichž se ale jen tři objevily v minulých ročnících. Pořadatelé k nim opět připravují průvodce. Ten bude zdarma ke stažení na webových stránkách www.vkv-bike.cz, které dostaly nový kabát. Samotná sezona nezačne 1. dubna, ale o tři dny později, tedy 4. dubna. „Vyšli jsme vstříc těm, kteří plánují VKV zdolat co nejrychleji a nechtějí si v zaměstnání brát dovolenou. Proto startujeme v sobotu. Končíme tradičně posledním listopadovým dnem,“ uvedl hlavní organizátor akce Adam Hloch s tím, že novinkou třetího ročníku VKV bude také speciální kategorie VKV Junior. Vyhlášena je pro žáky základních a středních škol. Ti mají vypsáno celkem 50 vrcholů, které mohou na kole zdolávat. Za každý úspěšný získají pro sebe i svou školu bod do celkového hodnocení. Další novinkou VKV 2015 je rozšíření výčtu patronů ze čtyř na pět. Nováčkem mezi nimi je Josef Zimovčák, který na vysokém kole absolvoval například všechny tři Grand Tour – Giro d´Italia, Tour de France a La Vuelta.

Soutěž začala psát svou historii v roce 2013 a původně pořadatelé mysleli, že půjde o komorní klání. Prvního ročníku se zúčastnilo 21 bikerů a rok později bylo už soutěžících 137. Soutěž také inspirovala nadšence z jiných krajů. „Po našem vzoru se letos rozjedou první ročníky Vrchařské koruny Jesenicka, Vysočiny a jižních Čech. S těmito partnerskými projekty úzce spolupracujeme a věříme, že jejich výčet není konečný,“ dodal Michal Horský z pořadatelského týmu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x