Cyklosezona začíná ve Zlíně s novým úsekem a další budou přibývat

ZLÍN - Cyklosezona začíná i ve Zlíně a jeho okolí a půjde o první sezonu, ve které cyklisté budou moci plně využívat nové, loni dokončené úseky. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Na kole se lidé dostanou pohodlně a bezpečně do Otrokovic i do Lukova, částečně i přes centrum. Řečí čísel, k dispozici mají cyklisté ve městě a okolí už 22 kilometrů cyklostezek. A kilometrů bude přibývat.

Jestliže v minulých letech přibývaly zejména úseky spojující Zlín s okolím, letos se bude hodně budovat v jeho centru. Městská obslužná cyklostezka nabídne po dokončení trasu dlouhou téměř pět kilometrů, která povede podél třídy T. Bati od hypermarketu Albert (dříve Interspar) přes náměstí Práce a Míru na ulici Podvesná XVII a ke Krajské nemocnici T. Bati. „V současné době dokončujeme dílčí části v centru města, do poloviny roku tak budou v provozu úseky o délce více než jeden a půl kilometru,“ sdělil náměstek primátora Josef Novák, do jehož kompetencí cyklodoprava patří.

Pracuje se i na úsecích od nově postaveného Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati kolem zlínské polikliniky až na náměstí Práce a dále na krátkém úseku mezi budovou Tržnice a parkem Komenského. Další části této cyklostezky na náměstí Práce, Gahurově prospektu, po obvodu Parku Komenského, podél náměstí Míru a Komerční Banky k ulici Lorencova, byly vybudovány v minulém roce. Po dokončení všech úseků zde budou osazeny dopravní značky, takže vznikne ucelená cyklostezka, která bude přerušena jen v části prostoru náměstí Práce a v místech přechodů přes silnice.

Pokračují také přípravy na výstavbu dalších úseků Městské obslužné cyklostezky, a to na západě mezi ulicí Topolová po Centrum polymerních systémů, a na východě od ulice Lorencova po ulici Podvesná XVII k Lidlu. Realizace bude zahájena v příštím roce. Poslední úseky od Hypermarketu Albert k ulici Topolová a podél ulice Podvesná XVII se budou řešit ve vazbě na rekonstrukci železniční trati Otrokovice – Zlín – Vizovice.

Přestože je cyklostezka k zoologické zahradě v Lešné dokončená, letos ji ještě čeká vylepšení. A to v úseku před historickou budovou Lázní Kostelec, kde je dosud přerušena pěší zónou. „Postavíme zde cyklostezku, která bezpečně oddělí cyklisty a bruslaře od chodců,“ uvedl Martin Habuda, cyklokloordinátor magistrátu.

Instalace zajímavé novinky čeká i ulici Štefánikova. Poté, co bude položen nový protihlukový povrch, se zde objeví takzvané cyklopiktokoridory. To jsou grafické znaky vyznačené při okrajích vozovky, vyobrazující cyklistu, které se pravidelně po několika metrech opakují. Vyobrazení psychologicky působí na řidiče, kteří díky nim mají tendenci držet se blíže středové čáry a pro cyklisty tak vzniká více bezpečného prostoru.

V plné přípravě jsou však i další úseky cyklostezek. Jde například o smíšenou stezku pro pěší a cyklisty na ulici Tyršovo nábřeží (U Máců – Rybníky) včetně podjezdů pod mosty. Dlouhá bude 1,7 kilometru a její stavba začne v letech 2016 – 2017. Vzhledem k vysoké intenzitě dopravy a k nedostatku prostoru na křižovatce U Máců bude cyklostezka vedena pod Cigánovským mostem, obdobně by tomu mělo být na Čepkově, město o této stavbě úspěšně jedná s Povodím Moravy.

Dalším chystaným úsekem je napojení Jižních Svahů od Baťovy vily po Teplo Zlín v ulici Družstevní. Výstavba úseku dlouhého 0,3 kilometru je na programu v příštím roce.

V letech 2016 až 2017 by pak měla začít stavba cyklostezky v trase Slunečná podél ulice Okružní – Billa – Centrální park. Úsek bude dlouhý 0,9 kilometru a při stavbě budou částečně využity stávající chodníky, které budou v úzkých místech rozšířeny.

V současnosti znovu ožívají také úvahy o výstavbě cyklostezky ze Zlína do Vizovic. Pokud se projekt podaří připravit, mohla by být tato cyklostezka dokončena do roku 2020.

mapa cyklostezky v centru

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’24512′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1040‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚24512‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x