Krajská galerie chystá Dny otevřených ateliérů

ZLÍN - Letos poprvé se Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně zapojila do organizace Dnů otevřených ateliérů, během nichž mohou výtvarní umělci, architekti a umělečtí řemeslníci pozvat veřejnost do svého ateliéru, výstavních prostor nebo dílny. Ve Zlíně se tato akce uskuteční 11. a 12. dubna, serveru Zlin.cz to za galerii řekla Michaela Mitáčková.

„Během víkendu budou mít návštěvníci jedinečnou možnost navštívit na desítku ateliérů a seznámit se s autory, kteří působí v nejrůznějších výtvarných odvětvích. Nabídka je pestrá, od klasického malířského, sochařského, keramického ateliéru až k moderním fotografickým, designérským a multimediálním ateliérům,“ uvedla organizátorka akce a pracovnice Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Klára Kollárová.

Za zmínku stojí zejména zlínský ateliér sochaře Radima Hankeho, mezi jehož realizace patří například sousoší Tomáše a Jana Antonína Bati v parku před 21. budovou, či nově postavená socha Emila Zátopka na Stadionu mládeže. Veřejnost jistě zaujme i architektonické a designérské studio Ellement, stojící za Revitalizací spodní části Gahurova prospektu, nebo zlínský malíř a básník Jaroslav Kovanda.

Do akce se zapojily a své ateliéry veřejnosti představí také školy. Nejen budoucí studenti výtvarného umění tak mohou zavítat do Ateliéru Grafického designu na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, do ateliérů malby, grafiky a sochy Zlínské soukromé vyšší odborné školy, kde v sobotu 11. dubna v 15 hodin předvedou studenti hudebně dramatického oboru ukázku Erbenovy Kytice.

Sobotní večer vyvrcholí ve 20 hodin v Sokolovně v Malenovicích audiovizualní performancí Ležaté osmičky, potom bude následovat afterparty, během které vystoupí DJ Jericho & MIXUS, Onoto Natodata, Circumflex, Bacha Mucha a Mauricius Picus.

„V programu jsme ale nezapomněli ani na děti. Ty mohou přijít s rodiči tvořit do ateliérů Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně a také do Mojí dílny,“ dodala Klára Kollárová.

Pro veřejnost bude k dispozici brožura s mapou otevřených ateliérů. Více se zájemci dozví také na webových stránkách Krajské galerie výtvarného umění nebo na webu 14|15 BAŤOVA INSTITUTU.

Dny otevřených ateliérů jsou unikátní akcí, která si postupně získala své místo v kalendáři kulturních aktivit v několika krajích České Republiky, ale také v Rakousku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x