Malenovický hrad probudí markrabě Jindřich s družinou

ZLÍN - Chlebem a solí přivítá v sobotu 10. dubna kostýmovaná družina zakladatele hradu Malenovice, moravského markraběte Jana Jindřicha. Vůní chleba postupně zavoní celý hrad, který se v 10 hodin dopoledne oficiálně probudí ze zimního spánku, serveru Zlin.cz to sdělila za Muzeum jihovýchodní Moravy Barbora Janečková.

Bohatý kulturní program ke slavnostnímu zahájení návštěvnické sezony potrvá v areálu hradu až do 16. hodiny odpolední.

„K občerstvení bude letos hlavně chleba a pekařské výrobky, neboť chceme nalákat návštěvníky hradu k prohlídce naší nové výstavy v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně věnované právě tradiční výrobě chleba,“ vysvětlila téma slavnosti Hana Čubanová ze zlínského muzea. K chlebu a topinkám si mohou návštěvníci koupit ve stáncích i dobré maso, osvěžení nabídne regionální pivo Zlínský švec z Pivovaru Malenovice a tradiční čajovna. Ženský sbor Děvčice z Vonice zazpívá pro obveselení pásmo Dobré jídlo, dobré pití – to je naše živobytí.

„Prohlídky hradu s průvodci se budou konat každou celou hodinu v době od 11 do 16 hodin, v 15 hodin se na prohlídku vydá poslední skupina,“ upřesnila Čubanová.

Prohlídková trasa je letos nově rozšířena o malou expozici z takzvaných potštátských sbírek. Jak dodala, po dobu konání akce od 10 do 16 hodin bude zpřístupněna také expozice Zvířata na Zemi a člověk. Výstava s názvem Dřevo, proutí, sláma na hájence bude otevřena taktéž od 10 do 16 hodin.

Děti do 15 let mají v sobotu vstup na hrad a na hájenku zdarma, dospělí zaplatí běžné vstupné. Akce se koná za každého počasí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x